Tilavet secdesi nasıl yapılır?

Tilavet secdesi.
Tilavet secdesi.

Kur’an-ı Kerim okunurken secde ayetlerini okuyan veya dinleyen kimsenin tilavet secdesi yapması vaciptir. Peki secde ayetleri hangileridir ve tilavet secdesi nasıl yapılır?

İÇİNDEKİLER

Tilavet secdesini Kur’an-ı Kerim okuduğu esnada ya da dinlediği esnada secde ayetlerini duyan ya da okuyan kişilerin yapması vaciptir. Secde ayetini okuyan kişi namaz esnasında okumadı ise ister hemen ayet bitiminde isterse okuması bitince kalkıp tilavet secdesini yapar.

Namaz esnasında secde ayeti okuyan kişi, secde ayetini okuduktan sonra en fazla üç ayet daha okuyup rükuya eğilecekse tilavet secdesine niyet edip eğilir. Böylece yaptığı rüku aynı zamanda tilavet secdesi yerine de geçer.

Eğer üç ayetten daha fazla okuyacaksa ya da okumuşsa tilavet secdesine niyet edip doğrudan secdeye gidebilir. Bir kez secde ettikten sonra ayağa kalkıp tekrar kıraate devam eder. Bu şekilde namazın içinde tilavet secdesi yapılmış olur.

Secde ayeti nedir?

Secde ayetleriKur’an-ı Kerim’in on dört farklı yerinde geçer. Secde ayetlerinde Allah’a iman etmeyenlerin ona karşı gelip secde etmemesi anlatılır. Bu sebeple bu ayetler duyulduğunda secde edilmesi farzdır. İman edenler, Allah’a imanının ve bağlılığını göstermek için bu ayeti duyduğunda ya da okuduğunda hemen arkasından tilavet secdesi yapar. Bu on dört ayet aşağıdaki gibidir:

Secde ayetleri

  • 1. A’raf suresinin 206. ayeti
  • 2. Ra’d suresinin 15. ayeti
  • 3. Nahl suresinin 49. ayeti
  • 4. İsra suresinin 107. ayeti
  • 5. Meryem suresinin 58. ayeti
  • 6. Hac suresinin 18. ayeti
  • 7. Sad suresinin 24. ayeti
  • 8. Furkan suresinin 60. ayeti
  • 9. Neml suresinin 25. ayeti
  • 10. Secde suresinin 15. ayeti
  • 11. Fussılet suresinin 37. ayeti
  • 12. Necm suresinin 62. ayeti
  • 13. İnşikak suresinin 21. ayeti
  • 14. Alak suresinin 19. ayetidir.

Tilavet secdesi namaz mıdır?

Tilavet secdesinin namaz olup olmadığı merak edilir. Tilavet secdesi tam olarak bir namaz değildir. Fakat tilavet secdesini yapabilmek için namaz kılmak için yerine getirilen koşulların yapılmış olması gerekir. Bunlar avret yerlerinin kapalı olması, abdest alınmış olunması, taharet koşulu, kıbleye dönmek, niyet etmektir.

Niyet ederken namazdaki gibi eller kaldırılmaz. Secde bittiğinde de selam verilmez. Bu kısımlarda namazdan ayrılır. Fakat tilavet secdesinde iftihat tekbiri sünnet sayılır.

Tilavet secdesi nasıl yapılır?

Tilavet secdesi yapacak kişi niyet ederken ellerini kaldırmaz. Doğrudan “Allahu Ekber” deyip secdeye gider. Secdede üç defa “Sübhane Rabbiye’l Ala” der. Daha sonra tekrar “Allahu Ekber” diyerek secdeden doğrulur. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur.

Tilavet secdesi ne zaman yapılır?

Tilavet secdesi bilinen 3 sebepten yapılır. Bu sebepler aşağıdaki gibidir:

· Secde ayetinin okunması durumunda:secde ayetini okuyan kişi kendisi sağır olup okuduğu ayeti duymasa dahi bu tilavet secdesini yapmalıdır. Bu ayet ister namazda okunsun, ister Kur’an-ı Kerim okunurken okunsun, ister toplu bir cemaat namazında okunsun ayeti okuyan kişi mutlaka tilavet secdesini yapar.

· Secde ayetinin başkasından işitildiği durumlarda: işiten kişi bu ayeti nerede ve kimden işitirse işitsin kendisi, okuyan kişi ve duyan herkes tilavet secdesi yapar. Toplu okunup işitildiği durumlarda cemaatle de yapılabilir.

· İmama uyulduğu durumlarda: imam secde ayetini okuduğunda cemaat onu duymasa dahi tilavet secdesini beraber yapar. Bu gibi durumlarda imam tilavet secdesini yaptırır. Bütün cemaat abdestli olarak kıbleye döner. Eller kaldırmadan imamla beraber “Allahu Ekber” denir ve niyet edilmiş olunur. Hemen arkasından bütün cemaat imamla beraber secdeye gider. Secdede üç kes “Sübhane Rabbiye’l Ala” denilir. Daha sonra tekrar “Allahu Ekber” denerek secdeden kalkılır. Tilavet secdesi yapılırken bitiminde selam verilmez. Niyet edilişi ve bitişiyle namazdan ayrılır.

İlginizi çekebilir: Evde teravih namazı nasıl kılınır?