Uniswap nedir?

Uniswap.
Uniswap.

Açık yazılım protokolü olan ve akıllı sözleşmeler üzerinde yönetici olmasına gerek kalmadan yapılan bir protokol olarak bilinen Uniswap'ı sizler için hazırladık.

Uniswap merkeziyetsiz bir değişim sistemi olarak tanımlanmaktadır. Defi projeleri arasında bilinen borsa yapıları arasında yer almaktadır. Temel olarak ERC 20 tokenlarının değişimini akıllı sözleşmeler üzerinden merkez olmadan ve yönetici olmasına gerek kalmadan yapabilen bir protokol olarak da bilinmektedir.

Uniswap sisteminde bulunan havuzlarda tokenlerin alış verişine imkan sağlayan akıllı sözleşmeler tercih edilir. Bu havuzlar içinde yer alan herhangi bir ERC 20 ile uyumlu bir token ile değişim yapmak mümkündür. Direk olarak bu sistemi kullanarak cüzdanlar üzerinden değişim yapılması mümkündür. Merkezi borsalardan ayıran önemli bir özellik de işlemlerin borsaya aktarım sonrasında takası gibi işlemlerin egale edilmesidir. Direk takas cüzdan ile yapılabilmektedir. Bu da kullanıcılara avantaj sağlamaktadır.

UNI token nedir?

Uni token Uniswap merkezsiz borsanın yönetimde söz sahibi olmasını sağlayan bir yönetim tokeni olarak adlandırılmaktadır. Uniswap sistemi açık yazılım protokolüdür. Merkezi bulunmayan Uni swap protokolü sistem için güncelleme ve diğer değişimlerin yapılmasını sağlar. Kullanıcılara bu değişimler hakkında fikirleri sunulmaktadır.

Kullanıcıların sahip oldukları UNI tokenler sayesinde güncellemeler için oy kullanmaları mümkün olur. Herhangi bir güncelleme ya da değişim olması için mutlaka oylama sonucu gerekli olur. İlk olarak 2018 senesinde piyasaya sürülen bu tokenler, DEFİ projelerine karşı artan ilginin bir sonucu olarak da görülebilir. 2020 senesinde UNI tokenlerin ciddi bir değer kazandığı bilinmektedir.

İlginizi çekebilir: Bitcoin nedir?

UNI token madenciliği nasıl yapılır?

Uni token madenciliği yapmak mümkün değildir. Çünkü UNI Token madenciliği yapılan bir kirpto para birimi değildir. Bütün UNI token bakiyesi belli aralıklar ile arz edilme yöntemine göre üretilmektedir. UNI TOken bakiyenizi kullanarak siz de Uniswap sisteminde söz sahibi olmaya başlayabilirsiniz.

Uni Token toplamda bir milyar adet uni arzı gerçekleştirecektir. Siz de Türk Lirası kullanarak Uniswap satın alabilirsiniz. Uniswap satın almak sanılanın aksine çok kolay ve aynı zamanda çok hızlı bir işlemdir. Herhangi bir resmi belge imzalamanıza gerek yok. Herhangi bir bilgi bilmenize de gerek yok.

Uniswap nasıl kullanılır?

Uniswap kullanmak için öncelikle bir cüzdanınızın olması gerekiyor. Bunun için Meta Mask ya da onun minvalinde bulunan cüzdanları kullanmayı tercih edebilirsiniz. Uygulama Chrome’da eklenti şeklinde çalışır. Çıkan sayfada ekranda yer alan Get Started yani başla butonuna basılır.

Açılan alandan yeni cüzdan oluşturmak için talimat verilir. Bunun için Create a Wallet yazısına tıklanır. Açılan alanda katılıyorum seçeneği seçilir. Şifre oluşturulur. Mate Msk bu aşamadan sonra özel kelimeler verir. Bu kelimeler kişiye özeldir. Verilen bu kelimelerin mutlaka bir yere not edilmesi ve yazının güvende olması sağlanır. İşte bu şekilde cüzdan açılmış oldu. Artık siz de Uniswap kullanmaya başlayabilirsiniz.

Uniswap nasıl çalışır?

Uniswap çalışma sistemi herhangi bir emir defterine bağlı değildir. Yani Uniswap aslında diğer kripto para borsasından farklı bir şekilde çalışmaktadır. Platform AMM yani Automated Market Maker olarak adlandırılmaktadır.

Açılımı ise Otomatik Piyasa Yapıcı olarak adlandırılmaktadır. Bir modelin çeşididir. Verilen bir tasarım ile çalışır. Otomatik piyasa yapıcılar likidite havuzlarını tutan akıllı sözleşmelere sahiptirler. Likidite sağlayıcıları iki token için bir eş değer yatırdıktan sonra piyasa oluşmasını saplar. Havuzların içinde genellikle stabil olan kripto para birimleri bulunmaktadır. Ancak bu bir zorunluluk olmadığından karşınıza farklı para birimleri de çıkabilir. Uniswap basit ve kullanıcılarına kolaylık sağlayan bir sistem olması ile avantajlıdır.