Çinici tasarımı ODTÜ Kampüsü

ODTÜ kampüsü, 1961 yılında açılan ulusal yarışmayı kazanan Behruz Çinici ve Altuğ Çinici tarafından tasarlanıyor.

Kampüsün vaziyet planına ek olarak ilk binaların çoğunu Behruz Çinici ve Altuğ Çinici tasarlıyor. İşlevi önceleyen modern mimarlık yaklaşımı ile geometrik formların hakim olduğu binalarda kullanılan beton ve tuğla yüzeyler ham şekilde bırakılıyor. Bu bağlamda binalar, Türkiye'deki ilk brütalist eserlerden olma özelliğini taşıyor ve ODTÜ'nün genel karakterini şekillendiriyor.

Proje, Türk mimarlık tarihi açısından ilk planlı ve geniş kapsamlı uygulama olması ile öne çıkıyor. Ayrıca yapı teknikleri, malzeme uygulaması ve altyapı sistemleri açısından da Türkiye'de birçok ilk gerçekleştiriliyor.

Görsel kaynak: Salt Araştırma @salt_online
__

METU campus is designed by Behruz Çinici and Altuğ Çinici, who won the national competition in 1961.

In addition to the site plan of the campus, Behruz Çinici and Altuğ Çinici are designing most of the first buildings. With the modern architectural approach that prioritizes function, the concrete and brick surfaces used in buildings dominated by geometric forms are left raw. In this context, the buildings are among the first brutalist works in Turkey and shape the general character of METU.

The project stands out as the first planned and comprehensive application in the history of Turkish architecture. In addition, many firsts are being achieved in Turkey in terms of construction techniques, material application and infrastructure systems.