Ulusal Mimarlık'ın öne çıkan örnekleri

Ulusalcılığın 1900'lü yılların başlarında siyasi, sosyal ve kültürel alanlardaki etkisi mimarlığa yansıyarak Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nı ortaya çıkarıyor. Ulusal bir mimari biçim oluşturma amacıyla Klasik Osmanlı Dönemi ve Selçuklu Dönemi öğeleri tasarımlarda kullanılıyor. Osmanlı Devleti'nin son yıllarında ortaya çıkan akım, Cumhuriyet'in ilk 10 yılında yaygın olarak tercih ediliyor. 1900'lerin başlarından 1930'ların sonlarına kadar özellikle hanlar ve kamu kurumları gibi büyük ölçekli yapılarda etkili oluyor.

Birinci Ulusal Mimarlık Akımı, özellikle cephe tasarımlarında etkisini gösteriyor. Cepheler, ayrıntılı ve simetrik bir şekilde tasarlanıyor; klasik dönemde etkili olan mukarnas, çini, çıkma ve kemerler ile bezeniyor. Girişler vurgulanırken yapı hacimleri kubbe örtülü kuleler ile destekleniyor. Yapılarda çağın yeni yapı teknikleri kullanılmasına rağmen cepheye yansıtılmıyor. Yapıların planları simetrik bir şekilde düzenlenirken özellikle büyük hacimli yapılarıda merkezi avlu görülüyor.
__

The impact of nationalism in the political, social and cultural fields in the early 1900s was reflected in architecture, giving rise to the First National Architecture Movement. In order to create a national architectural form, elements from the Classical Ottoman Period and the Seljuk Period are used in the designs. The movement emerged in the 1900s, in the last years of the Ottoman Empire; It was widely preferred, during the Republican period until the late 1930s.

The First National Architecture Movement is influential in façade designs. The facades are designed in detail and symmetrically; It is decorated with muqarnas, tiles, corbels and arches that were effective in the classical period. While the entrances are emphasized, the building volumes are supported by dome-covered towers.