Gamzedeyim deva bulmam ve Kemani Tatyos Efendi

Tatyos Efendi fasıl idareciliği, bestekârlığı ve keman icrasıyla dönemin sanatkârları arasında şöhret bulmuştur. Genç yaşta başladığı bestekârlıkta büyük başarı göstermiş, bestelediği şarkı ve saz eserleri fasıl musikisinin en rağbet edilen eserleri içinde yer almıştır.

Çağının gerekleri ve sanat anlayışına göre güzel saz ve söz eserleri bestelemiş Klasik Türk müziği makamlarının geleneksel ifade özelliklerini başarı ile yansıtmıştır. Bunlar arasında rast, kürdili-hicazkâr, sûzinak ve karcığar peşrev ve saz semâileriyle hüseynî saz semâisi, saz mûsikisinin şaheserlerinden sayılır.

Yakın dostu Ahmet Rasim Bey, sözlerini de kendisinin yazdığı uşşak makamındaki meşhur ''Gamzedeyim deva bulmam'' eseri için, “Onun ömrünün hâsılasıdır' demişti...

Gamzedeyim deva bulmam
Garibim bir yuva kurmam
Kaderimdir hep çektiğim
İnlerim hiç reha bulmam

Hayatı boyunca parayla pulla işi olmayan Tatyos Efendi, aslında eserinde kendi ahvalini dizelere dökmüştür. Dizelerinde de dile getirdiği gibi ömrü boyunca yüzü pek gülmemiş, bir yuva kuramadan, reha bulamadan, garip bir insan olarak göçüp gitmiştir bu koca dünyadan.