İzdihamda sıkışıp kalmak neden ölümcül?

Geçtiğimiz günlerde Güney Kore'nin başkenti Seul'de yaşanan izdihama haberlere göz gezdirirken denk gelmişsinizdir. Cadılar Bayramı kutlamaları sırasında, kişi sayısının bir hayli artması sonucu bir izdiham yaşandı. Bunun sonucunda en az 153 kişinin hayatını kaybetti, onlarca kişinin de yaralandığı açıklandı. Peki ya bu izdihamları ölümcül yapan şey tam olarak ne?

İnsanların yapıları gereği büyük topluluklarca hareket etme kabiliyeti zayıf. Paniğe teşvik olma derecemiz ise bir hayli fazla. Aynı anda ama belirli bir senkronda hareket ettirdiğinizde topluluklar hiçbir sorun yaşamadan birlikte hareket edebilir. Bunu geçit törenlerinde de görmek mümkün. Fakat çıkan izdihamlarda insanlar düşüyor, geri kalanlar birbirlerinin üzerine basıyor; kimisi ezilerek kemikleri kırılıyor ve akciğerleri yırtılıyor, kimi ise kalp krizi geçiriyor.

İnsan yapısı gereği metrekare başına 5 kişiye kadar bir tehlike söz konusu olmuyor. Metrekare başına 6'dan fazla insan düştüğünde ise kişi tehlike içine girmiş oluyor. Bunu anlamak için bulunduğunuz metrekarenin yarı çapına bakabilirsiniz. Çevrede 6 kişi veya fazlası söz konusuysa risk altındasınız. Bir panik havası yaşandığında oluşan izdihamdan kolaylıkla kurtulmanız biraz zor, o nedenle öncesinde oradan uzaklaşmanız daha sağlıklı.