Türkiye'de geçmişte de uygulanan “bekârlık vergisi”, Kuzey Makedonya'da azalan nüfus ve düşen doğum oranları nedeniyle yeniden gündemde.
Hükümet, bu adımla evlilikleri ve doğum oranlarını artırmayı hedefliyor.
Hükümet, ülkenin sosyal ve ekonomik geleceğinin risk altında olduğunu vurguluyor.
2024'te ülkede 16 bin 61 çocuk dünyaya gelirken,
20 bin 201 kişi hayatını kaybetti.
1 milyon 792 bin nüfuslu ülkede bu durum, sadece bir yılda
4 bin 140 kişilik doğal nüfus azalması anlamına geliyor.
Doğan bebek sayısı, ölen nüfusu karşılamıyor.
Bekârlık vergisi, dünyada ve Türkiye'de geçmişte de farklı dönemlerde uygulandı:
Sovyetler Birliği, 1941–1990 arasında 25 yaş üstü bekâr erkeklerden ve 20 yaş üstü bekâr kadınlardan bu vergiyi aldı. Maaşlarının %6'sı oranında vergi ödüyorlardı.
Romanya'da Çavuşesku döneminde benzer bir uygulama yürürlükteydi. Doğum oranının binde 14'e gerilediği 1966 yılında Romanya hükümeti, kürtaja yasal erişimi kaldırdı. Bu dönemde 25 yaşını aşmış evli olmayan bireyler ile tıbbi sebep olmadan çocuksuz kalan evli çiftler, gelirlerinin %30'u tutarında bir vergiye tabi tutuldu.
Çin'de bazı yerel yönetimler, kırsal bölgelerde 20. yüzyıl ortalarında evli olmayan yetişkinlerden ek vergi topladı.
Günümüzde Singapur ve Güney Kore gibi ülkelerde doğrudan vergi cezası yerine,
evli ve çocuk sahibi olanlara yüksek vergi indirimleri sağlanıyor
Türkiye'de ise 1940'lı yıllarda, özellikle II. Dünya Savaşı döneminde, evli olmayan 25 yaş üstü erkeklerden ek vergi alınarak hem mali kaynak sağlanması hem de evliliğin teşvik edilmesi amaçlandı.
+ GZT Haber Merkezi'nden çıkan tüm içeriklerde olduğu gibi burada da 'GZT bakış açısı' hakim... Son dakika ise en hızlı, merak edilen ise en anlaşılır, dolu dolu bir konu ise en doyurucu şekilde takipçilerimize sunuyoruz. Yine de soru işareti kaldı ise iletisim@gzt.com'a mail atmanız, sosyal medya hesaplarımızdan bize mesaj göndermeniz yeterli.