İşgale uğradık

Son birkaç aydır sosyal medyada bir anda mantar gibi türeyen ve her gün milyonlarca kişinin paylaştığı yeni bir bela musallat oldu. OpenAI şirketi, Şubat 2024'te metin talimatlarıyla çok gerçekçi videolar oluşturabilen yeni yapay zekâ modeli Sora'yı tanıttı.
Sora, yazdığınız metne göre birden fazla sahneyi ve karmaşık olayları kurgulayabiliyor, 20 saniyelik gerçeğe çok yakın video görüntüler üretebiliyor.
Sora, metin komutları ile video üretmenin yanı sıra mevcut bir görüntüyü alarak geliştirebiliyor veya eksikleri doldurarak yeni bir video oluşturabiliyor.


Devrim Gibi Buluş
Sora'dan ilham alan onlarca yapay zekâ robotu daha çıkmasına neden oldu.
Sonrasında olanlar mâlum. Bir rapora göre 2023–2024 döneminde Facebook'taki videoların yaklaşık %41'i yapay zekâ olarak sınıflandırılmış.
Instagram'daki video içeriklerinin %40'ı, TikTok'takilerin de %50'den fazlasının yapay zekâ kaynaklı.
Bazı teorisyenler, yakında internet içeriğinin %90'ından fazlasının yapay zekâyla üretileceğinden endişe ediyor.
Peki ne yapmalı? İleride içtimâî ve siyâsî birçok sıkıntıya sebep olabilecek yapay zekâ çılgınlığına bir düzen getirilmesi şart.
Bu uygulamalarla yapılan videolarda, televizyon ve gazetelerdeki “arşiv' ibaresi gibi “yapay zekâyla üretilmiştir' notu sabitlenmeli. Bizde sorunsuz çalışan Sora, Avrupa'da hâlâ kullanılamıyor.
Çünkü gerekli yasal düzenlemeler yapılmadan izin verilmiyor.