10 yaşındaki ikizler gölge oyunu yazıp sergiliyor

Bursa'da, 2 yıl önce izledikleri Karagöz- Hacivat gölge oyunundan etkilenen ikiz kardeşler Masal ve Destan Aykut (10), Karagöz Tasarım Atölyesi'nde aldıkları göle oyunu eğitimiyle oyun yazıp sergilemeye başladı. Kardeşler, meslek olarak da bu sanatı devam ettirmek istediklerini söyledi.

Bursa'da, ilkokul 4'üncü sınıf öğrencisi ikiz kardeşler Masal ve Destan Aykut, 2 yıl önce Karagöz-Hacivat gölge oyununu izledi. Oyunun nasıl oynatıldığını merak eden ikizler, gölge oyunu eğitimi almaya karar verdi. Karagöz Tasarım Atölyesi'ne katılan Aykut kardeşler, 3 farklı atölye ustasından karagöz gölge oyununun tarihçe, tasvir tasarım ve oynatma derslerini aldı. Ailesi ve arkadaşlarının desteğiyle 'hayali' olma yoluna giren ikiz kardeşler, aldıkları eğitimin ardından gösterilerini sergilemeye başladı. Karagöz Müzesi'nde gösteri düzenleyen ikiz kardeşlerin gölge oyunu, katılımcılar tarafından beğeniyle izlendi.

İzledikleri gölge oyunundan sonra hayaliliğe merak saldığını belirten Destan Aykut, 'Babam bizi bir kere buraya getirdi. Biz çok sevdik bu sanatı ve sürekli gelmeye başladık. Buraya her geldiğimizde bunu yapmaya çalıştık. Sesleri çıkarmaya çalıştık. Bu şekilde 2 senemiz geçti. Sonra oyun yazıp oynamaya başladık. Hayalilik, bir perde üzerindeki deriden yapılmış karakterleri seslendirebilmek ve oynatmak. Bu işi yapmaktan çok keyif alıyorum, çok seviyorum. Karagöz cahil, bu yüzden her şeyi yanlış anlıyor ve yanlış anladığı için biraz komik oluyor. Komik olduğu için çok seviyorum. Bu oyunu perdede yapıyorum. Usulü böyle aslında ama başka türlü yaparsak sanata birazcık saygısızlık olacağını düşünüyorum. Ama eğer seslendirmeyi yapabiliyorum, gösterebiliyorum dersem, onu yapabilirim. Benim üç ustam var; Seçkin, Hasan Mert ve Osman Ağabey, onları örnek almaya çalışıyorum' dedi.