4 Türk'ün öldüğü yangını çıkaran kundakçı yakalandı

Almanya'da geçtiğimiz hafta ikisi çocuk dört kişilik Türk bir aile kundaklama sonucu çıkan yangında hayatını kaybetti, 25 kişi de yaralandı. Kundaklamanın zanlısı yakalandı, savcılık olayın ırkçı bir nedene bağlı olduğuna ilişkin bulgu tespit etmediklerini açıkladı. Kundaklama 31 yıl önce aynı kentte beş Türk vatandaşının yangın çıkartılarak ırkçılar tarafından öldürüldüğü olayı hatırlatması sebebiyle Alman ve Türk kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu. Detayları hemen anlatalım.

25 Mart'ta Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında Bulgaristan vatandaşı olan Türk kökenli, 29 yaşındaki İsmail isimli baba, 28 yaşındaki Kıymet isimli anne ve üç yaşındaki Gizem ve beş aylık Elis isimli iki çocuk yaşamını yitirmiş, 2'si ağır 25 kişi de yaralanmıştı.

Savcılık tarafından yapılan araştırmalar sonucu kundaklamanın zanlısı, pazartesi günü yine Solingen'de palayla bir Alman vatandaşına saldırması olayıyla gözaltına alındı. Zanlının evinde yapılan incelemelerde yangın çıkarıcı maddelerin yanı sıra kundaklama gecesi üzerinde bulunan elbiseler de ele geçirildi.

Zanlının 2022 yılında yanan binada oturduğu, kira borçları yüzünden tahliye edildiği ve geçmişte zimmete para geçirme, hırsızlık gibi küçük suçlardan kaydı olduğu ortaya çıktı. Savcılık ise kimliği açıklanmayan kişinin binayı ırkçılık nedeniyle değil intikam amacıyla kundaklandığını düşündüklerini ancak soruşturmanın her yönde devam ettiğini açıkladı.

Ayrıca Polonyalı bir kadına ait olan apartmanda oturanların hepsinin yabancı göçmen olduğu ve binada daha önce de kundaklama girişimi olduğu da öğrenildi.

Solingen'de 29 Mayıs 1993'te Türkler'in yaşadığı bir ev, Neo-Naziler tarafından kundaklanmış, aileden beş kişi ölmüştü. Son yangından sonra da 'yangını yine ırkçılar mı çıkardı?' sorusu gündeme geldi.