41 yıllık ayakkabı ustası: Okullarda eleman yetiştirilmeli

Burdur'da babasından öğrendiği ayakkabı tamirciliğini 41 yıldır sürdüren Sadık Akyürek (63), 5 metrekarelik dükkanında ata mesleğini severek yapmaya devam ediyor. Emekli olmasına rağmen mesleğini bırakmayan Akyürek, son temsilcilerinden olduğu ayakkabı tamirciliğinin yaşatılması için okullarda bölümler açılıp eleman yetiştirilmesini istedi.

Burdur'da 1982 yılında askerden geldikten sonra ayakkabı tamircisi babasının yanında mesleğe başlayan Sadık Akyürek, 1 yıl sonra kendi iş yerini açtı. 20 yıla yakın süre Yukarı Pazar'da çalışan Akyürek, son 21 yıldır ise Gazi Caddesi'ndeki 5 metrekarelik dükkanında mesleğini sürdürüyor. İşini severek yaptığını belirten Akyürek, Benim ata mesleğim. Rahmetli babam öğretti. Biraz onun yanında durdum. 1983 yılında kendi açtığım dükkanımda işe başladım dedi.

21 yıldır 5 metrekarelik dükkanda ata mesleğini severek sürdürdüğünü anlatan Akyürek, Dar da olsa bana yetiyor. Eskiden ayakkabı tamirciliğine ilgi çoktu. Eskiden hazır ayakkabı fazla değildi. El imalatı ayakkabılar vardı. Daha kaliteli, daha düzgündü. İmitasyon diye bir şey yoktu. Kaliteli deri, kösele ayakkabılar vardı. Onların altına pençe yapılır, ökçeleri değişir, burunlarına, ökçelerine demir çakılırdı. Onlar tarih oldu. Şimdi hazır taban. Bazı kaliteli ayakkabılar da var. İmitasyon ayakkabılar çabuk deforme olduğu için ayaklara zarar verir. Bazı vatandaşlarımız da spor ayakkabılarını çamaşır makinesine atıp yıkamaya çalışıyor. Ayakkabı yıkanmaz. Ayakkabı deforme oluyor diye konuştu.