"6 Şubat'ın simgesi" telsiz anonsundaki polisler o günü anlattı

'Asrın felaketi' olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'ta, afet anı ve sonrasında telsiz anonslarıyla kentteki düzenin sağlanmasına önemli katkı sunan emniyet mensupları, afetin ilk dakikalarında yaşadıklarını anlattı.
Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden bir yıl geçti. Kentte çok sayıda binanın yıkılması ve hasar görmesine neden olan depremde Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri de önemli görevler üstlendi.

Afet sonrası ilk müdahaleye koşan polis, kolluk görevini eksiksiz yerine getirmenin gayretiyle çalışırken kimi zaman arama kurtarma ekipleriyle koordineli şekilde faaliyetlere katıldı, bazı zamanlarda ise mobil mutfak tırında kendi elleriyle hazırladığı sıcak yemekleri dağıttı.

Yaşanan felakette evleri yıkılan, yakınlarını kaybeden ve hayatlarını çadırlarda geçirmek zorunda kaldığı halde haftalarca gözünü kırpmayan polis, tüm olumsuzluklara rağmen takviye ekipler gelinceye kadar ellerinden telsizlerini bırakmadan görevlerini icra etti.
Sarsıntının yaşandığı an ve sarsıntıdan hemen sonra kayda giren telsiz konuşmalarıyla 6 Şubat'ın simgesi haline gelen polisler, o gün hissettiklerini AA muhabirine anlattı.

Haber merkezinde görevli polis memuru Recep Meric, deprem anında müdür yardımcısının telsize girerek ekiplerin sevk ve idaresini sağlamaya çalıştığını hatırlattı.

Haber merkezinin bulunduğu binayı terk ederken el telsizlerini de yanlarına aldıklarını ve bir süre anonsları güvenli alanda geçtiklerini belirten Meric, 'Ana bölgeleri, ana güzergahları açmaya çalıştık. Ekiplerimize mümkün olduğu kadar yolları açık tutmaları talimatlarını veriyorduk. Depremin oluşturduğu panikle merkeze gelen anonslar karıştı. İlk anons benimdi. Zelzelenin heyecanı ve korkusu sesime de yansımış şekilde 'İstasyonlar zelzele oluyor, deprem oluyor' diye geçtiğim anonsla ekiplerimizi bilgilendirmeye, duyarlı hale getirmeye çalışıyordum.' diye konuştu.

Meric, afetin boyutunu anlamak adına kentteki ulaşabildiği tüm ekiplerle irtibata geçtiğini söyledi.