ABD Başkanı Biden'ın yeni planı: Gazze'ye geçici liman inşa ediyorlar

ABD Başkanı Joe Biden, 7 Mart'ta başkanların yıllık olarak Kongre ortak oturumunda yaptıkları 'Birliğin Durumu' konuşmasında Gazze'de acil ateşkes için durmadan çalıştıklarını ifade etti ve Amerikan ordusuna insani yardım için Gazze'de geçici liman kurma talimatı verdiğini açıkladı. Biden yönetimi, Gazze'ye yapılacak insani yardımın karadan taşınmasının yavaş ve etkisiz olduğunu, havadan atılmasının da başarısız olduğunu ifade etti.

Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder ise yetkililerin Gazze'de kurulması planlanan geçici iskele için çalıştıklarını duyurdu.
Bu yüzen platformların çoğunlukla askeri lojistik ve sevkiyat operasyonlarında kullanıldığını biliyoruz. Ayrıca bu plan plan, 1.000'den fazla Amerikan askerinin yanı sıra ordunun birçok birimini kapsıyor. Bu geçici limanlar derin suda seyir yapabilen gemilerin kıyı ile bağlantısını sağlıyor.

Kıbrıs'ta yardım yüklenen ticari gemiler açık denizde kurulacak yüzer iskeleye yardım malzemelerini boşaltacak. Liman planı, kamuoyu baskısından dolayı Amerika'nın iç siyaset ve uluslararası topluma yönelik bir hamlesi olarak da değerlendiriliyor.

GZT Dış Haberler Editörü Hamide Coşkun, Washington'un insani yardım planının arka planını, İsrail-Gazze-Mısır denklemini, ABD'nin yeni liman projesini ve planın Doğu Akdeniz gazı ile bağlantısını anlattı.