ABD'nin İsrail'e verdiği koşulsuz desteğin sebebi ne?

GZT 10/ON Orta Doğu serisinin bu videosunda Orta Doğu Editörü Feyza Gümüşlüoğlu, ABD'nin İsrail'e verdiği koşulsuz şartsız desteğin sebeplerini 10 başlıkta analiz etmeye çalıştı.

Videonun içerisinde ele alınan başlıklar: 1973'te yapılan devasa yardım ne? ABD'nin İsrail'e askeri ve maddi destekleri neler? ABD'nin İsrail'e yaptığı askeri ve maddi desteklerin bedelleri ne? İsrail olmasaydı ABD yine de onu icat mı edecekti? Bu desteklerin stratejik sebepleri ne? Amerikan Yahudileri ve İsrail Lobisi'nin geçmişi ne? Yeni Muhafazakarlar ve Hristiyan Siyonistler nasıl doğdu? Desteklerin dini boyutu var mı? Hristiyan Siyonizmi ne zaman doğdu? Filistin/Arap lobisinin yokluğunun sonuçları neler?

'İsrail'in ABD'nin Orta Doğu'da ABD'nin stratejik menfaatlerine hizmet ettiği, İsrail'e olan desteğini açıklamak için öne sürülen en yaygın iddia. Gerçekliği de yok değil. İsrail, güney batısında Mısır, kuzey doğusunda Suriye gibi ABD'nin Soğuk Savaş boyunca rekabette olduğu Sovyetler Birliği tarafından desteklenen ülkelerdi. Bu iki ülkeye karşı ABD'nin İsrail'i desteklemesi Soğuk Savaş mantığı içinde izah edilebilir bir durumdu. Nitekim Soğuk Savaş'ın ardından birçok ülke ABD için stratejik önemini kaybetti. Ancak bu, İsrail söz konusu olduğunda olmadı. ABD'nin İsrail'e desteği Soğuk Savaş dönemi sonrasında da devam etti. Artık İsrail Soğuk Savaş döneminde sahip olduğu stratejik öneme sahip olmasa da. Bu destek el-Kaide, Hizbullah, Hamas gibi yeni düşmanlar yaratsa da. Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri başta olmak üzere, ABD müttefiki ülkelerin rejimlerini halkları katında zor duruma düşürse de…'

Devamı videoda...