Afrika’da ayaklanmalar neden çıktı, nasıl bitecek?

Son dönemde Afrika'da yaşanan girişimlerde halkın nasıl tepki gösterdiğini sizler için bu içerikte hazırlamaya çalıştık. Batı'ya karşı Afrika halklarının tepkisi şu an ne aşamada? Fransa'ya neden bu kadar fazla tepki gösteriliyor? ABD'nin buradan etkilenmesi söz konusu mu ya da Rusya burada bir alternatif aktör olarak yer alabilir mi? Bunların bütün cevabı SETA Dış Politika Araştırmacısı Tunç Demirtaş sunumuyla GZT 10/On'da ele alınıyor.
Tunç Demirtaş:
'Aslında yaşananlar Afrika siyasetinde gerçek bir dönüm noktası olarak görülebilir. Yani Batı'ya bir tepki var. Zaten bölge ülkelerinin halklarında sömürgecilik geçmişinden kaynaklı Fransız karşıtı duyguların artıyordu. Bununla birlikte sömürgecilik bağlarıyla büyüyen nesil, ülkelerinde bir şekilde liderliği ele geçiriyor. Ve bu liderler halk tarafından kabul görüp tam bağımsızlık için kabul görüyor. Afrika halkları için bugün gerekli olan sadece bir ortak değil, kazan-kazan anlayışına sahip bir ortağa sahip olmak. Batının sisteminde kâr eden sadece Batı'
Bu videoda şu başlıklar da ele alındı: Afrika nasıl ayaklandı? Afrika'da halklar neden Batıya karşı çıkmaya başladı? Batı Afrika'daki darbeler Batı düzenini nasıl etkiledi? Neden ECOWAS'ın müdahalesi istendi? Fransa'ya karşı tepki ne aşamada? Batı Afrika ülkeleri Fransa'dan ne istiyor? ECOWAS'ın tehdidinin caydırıcılığı yok mu? Batı Afrika ülkeleri cuntalar ve ECOWAS olarak bloklaşır mı? Fransa'ya yönelik tepki ABD'ye Batı Afrika'da sorun yaşatır mı? Sahel'de ABD tarafından eğitilen askerler mi darbeyi yapıyor? Rusya, Afrika'da Fransa'ya karşı bir kurtarıcı mı?