Alman komutanların Rusya’ya saldırı planı nasıl ortaya çıktı?

1 Mart 2024'te Rus medya kuruluşları, Alman subaylar arasında Ukrayna'nın Alman Taurus seyir füzelerini kullanmasının teorik olasılığını tartıştıkları bir konuşmanın 38 dakikalık kaydını paylaştı.

Kayıtta ayrıca Ukrayna'nın, Rusya'yı ana karadan Kırım'a bağlayan ve Moskova'nın 2014'te yasa dışı olarak ilhak ettiği Kerç Köprüsü'ne yönelik potansiyel saldırısına ilişkin tartışmalar da yer alıyor.

Ek olarak, üst düzey Alman Hava Kuvvetleri mensupları, siyasi bir karar alınması durumunda, Taurus füzelerinin ne şekilde gönderilebileceğini, bunların Ukrayna tarafından Almanya'nın istihbarat ve teknik desteği olmadan kullanılıp kullanılamayacağı değerlendiriliyordu.

2 Mart'ta Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, İtalya'nın başkenti Roma'ya yaptığı ziyaret sırasında Alman medya temsilcileriyle yaptığı toplantıda, 'çok ciddi bir mesele' olarak tanımladığı meseleye hızlı bir şekilde açıklık getirileceğini paylaşmıştı.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Alman Hava Kuvvetleri subaylarının sızan telekonferans görüşmelerinin bir askerin Singapur'da bir otelde güvenli olmayan hat kullanması sonucu 'kişisel hatasından' kaynaklandığını söyledi.

Adı açıklanmayan asker hakkında inceleme başlatıldığını bunun sonuçlarına göre de bir disiplin soruşturması yürütülebileceğini de ekledi.

Kayıtların bu dönemde paylaşılması ne anlam ifade ediyor? Sonuçları ne olur? Kayıtların devamı gelir mi? Rusya-Ukrayna Savaşı'nın diplomasi arenasındaki son durumu nedir?

GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu'nun hazırlayıp moderatörlüğünü yaptığı içeriğimizde tüm sorular ve daha fazlası Gazeteci Nedret Ersanel tarafından yanıtlanıyor.