Almanya Başbakanı Scholz Malezyalı mevkidaşı İbrahim ile Gazze'deki durumu görüştü

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Malezyalı mevkidaşı Enver İbrahim ile Gazze ve Ukrayna'daki durumu görüştü.

Scholz, Almanya'nın başkenti Berlin'de, İbrahim ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Görüşmede, Orta Doğu ve özellikle Gazze'deki durumu ele aldıklarını belirten Scholz, Orta Doğu'daki ihtilafa ilişkin farklı görüşe sahip olduklarını, bu yüzden burada bu konuda görüş alışıverişinde bulunmayı önemli bulduğunu söyledi.

Almanya'nın bu ihtilafta İsrail'in kendisini savunma hakkı olduğu yönünde açık bir tutum sergilediğini aktaran Scholz, ülkesinin bu tutumunu değiştirmeyeceğini ve İsrail'in buna güvenebileceğini anlattı.

İsrail'in uyguladığı 40 yıllık vahşeti ve mülksüzleştirmeyi öylece silemeyeceklerini ya da unutamayacaklarını dile getiren İbrahim, Hamas'ın siyasi kanadı ile olan ilişkileri nedeniyle herhangi bir özür dilemeyeceklerini ifade etti.


Filistinlilerin çok acı çektiğine işaret eden Enver İbrahim, her iki tarafta da masumların öldürülmesine, sivillerin öldürülmesine son verilmesini istedi.

İsrail'in son 40 yılda yol açtığı vahşetlerin öylece görmezden gelinemeyeceğini aktaran İbrahim, şu ifadeleri kullandı:

'Tek bir konuya bakıp bu kadar tek taraflı davranarak, 40 yıllık vahşeti bir kenara atarak da çözüm bulamazsınız. Çözüm sadece esirlerin serbest bırakılması değil. Evet, serbest bırakılmalılar ama çözüm bu değil. (Yasa dışı) Yerleşimcilerin davranışlarına ne diyorsunuz? Filistinlilerin haklarına, topraklarına, onurlarına, erkeklerine, kadınlarına, çocuklarına el konulması her gün oluyor. Mesele bu değil mi? Bizim insanlığımız nerede, bu ikiyüzlülük neden var? Müslüman, Yahudi, Hıristiyan fark etmeksizin herkesin haklarının tanınmasını istiyoruz. Bu konuda çok netim ama tabii ki konuya sadece tek bir vakaya, tek bir kurbana odaklanırsanız ve 1947'den bu yana binlerce kurbanı bir kenara bırakırsanız bunun konuyla alakası olmadığını kabul edemem. Adil olmalıyız ve adil olan dostane bir çözüm bulunmalı.'