Aslında Hamas kimdir ve ne amaçlıyorlar?

1948'den bu yana yurtsuz ve abluka altında bir hayata mahkum edilen Gazzeli'lerin sapan ve taşlarla başlattığı savunma sisteminin günümüzde füzelerle taarruza dönüştüğünü görüyoruz. Yaser Arafat'ın 'çocuk generaller' olarak tanımladığı taş atan Filistinliler, artık füze üreterek direnişlerini bambaşka bir boyuta taşıdılar.

Arafat ile siyasi olarak aynı çizgide yer almasalar da Hamas ismiyle tanıdığımız siyasi ve askeri atak bugün topraklarını savunmak için uzun yıllardır mücadele veriyor. Özellikle batı medyasında 'terörist' olarak gösterilen Hamas'ı en sade haliyle anlatmak için Editör Anlatıyor serimizin bu bölümünü onlara ayırdık. “Kim bunlar ve en önemlisi ne istiyorlar?” Sorularının yanıtını ararken, ülkelerle ilişkilerine ve liderlerine ayrıca mercek tuttuk. Cibaliye Mülteci Kampı'nda başlayan gösteriler başta Gazze Şeridi olmak üzere Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e kadar yayılan Birinci İntifada ile ateşlenmişti. Bugün o direnişin bir başka boyutunu hayata geçiren bir oluşum olarak Hamas'ın kuruluşunda tanıdık bir isim Şeyh Ahmed Yasin yer alıyordu. Müslüman Kardeşler Teşkilatı mensubu olan Yasin ile Abdülaziz er-Rantisi ve Mahmud ez-Zahhar gibi isimlerin öncülüğünde faaliyetlere başladılar.

Adını bugünlerde sıkça duyduğumuz ve kuruluşu 1984'e kadar uzanan İzzeddin el-Kassam Tugaylarını silahlı kanat olarak bünyesine kattılar. Mücadeleleri ve yöntemleri hala eleştirilse de aileleri İsrail'in saldırılarında öldürülen gençlerden oluşan bu oluşum ile ilgili merak edilenleri anlattık.