Avrupa Parlamentosu önünde çiftçi protestosu

Avrupa Birliği (AB) Liderleri Belçika'nın başkenti Brüksel'de olağanüstü zirvede bir araya gelirken, Avrupalı çiftçiler, artan maliyetler ve AB çevre politikalarını protesto etti.

Tarım sektöründe daha iyi koşullar talep etmek amacıyla Avrupa Parlamentosu binası önünde gerçekleşen gösteri sırasında çiftçiler, tekerlek ve pankart yaktı. Belçika polisi göstericilere müdahale etti.

Avrupa'da çiftçi protestoları

Başta Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika, Polonya, İtalya ve Macaristan olmak üzere pek çok AB ülkesinde çiftçiler son dönemde uygulanan tarım politikalarına tepki gösteriyor.

Çiftçilerin eleştirdiği konular arasında Birliğin tarım politikaları, doğa restorasyon hedefleri, desteklemelerdeki kesintiler, Rusya-Ukrayna Savaşı sonucunda ortaya çıkan yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetleri, Ukrayna'dan gelen ucuz tahıl ürünleri ve su tasarruf tedbirleri yer alıyor.

Avrupalı çiftçiler, AB'ye, 'Yeşil Mutabakat kapsamında karbon gübre ve pestisit kullanımına ilişkin katı kurallar getirerek tarımsal üretimi zorlaştırma' eleştirisini yapıyor.

Polonya ve Romanya'da ucuz Ukrayna tahılının ithalatının yasaklanması talebi öne çıkarken, Fransa'da artan yakıt fiyatları, İtalya'da ise AB'nin 'Yeşil Mutabakat' programı ve artan maliyetler tepkilerin odak noktasını oluşturuyor.