Azerbaycan ordusu Dağlık Karabağ'da nasıl zafer kazandı?

Türkiye ve Azerbaycan'ın ilişkileri geçmişten beri iyi ama en önemli işbirliği adımları Bakü'nün fethiyle atıldı. Osmanlı İmparatorluğu Kurtuluş Savaşı'nda destan yazarken en büyük destekçisi de Azerbayca olmuştu. Öyle ki kadınların kollarındaki bilezikleri çıkarıp cephedeki mehmetciğe gönderdiğini bugün hemen hemen herkes biliyor. Türkiye kurulunca Azerbaycan'ın bu desteğini unutmadı, bağımsız olan Azerbaycan'ı tanıyan ilk ülke oldu. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki askeri işbirliği her geçen gün daha fazla büyüdü. Öyle ki birçok siyaset bilimsiye göre artık iki devlet tek milletten iki devlet tek orduya geçildi.

Dağlık Karabağ'ı kendi topraklarına katmak isteyen Ermenistan bölgeyi işgal etmiş, Ruslar ise bölgedeki Ermeni nüfusunu artırarak tarihe acı dolu Hocalı katliamının yazılmasına adeta destek olmuşlardı. 1 milyona yakın kişinin yersiz yurtsuz kaldığı bu katliamdan yıllar sonra Ermenstan bir kez daha Dağlık Karabağ'a bombalar yağdırdı. 1. Karabağ Savaşı'nda istediği sonucu alamayan Azerbaycan, 2. Karabağ Savaşı'nda yanına kardeş ülkesi Türkiye'yi aldı ve büyük bir zafer kazandı. Türk İHA/SİHA'ları bu savaşın hem seyrini değiştirdi hem de dünyaya başarısını kanıtladı.

Stratejik Ortaklık ve Karşıklıklı Yardım Anlaşması ile Şuşa Beyannamesi'yle iki ülke kardeşliğini ve birbirlerine olan bağlarını tüm dünyaya ilan etti. Türk Savunmayii'ndeki şirketler azerbaycan'da da faaliyet göstermeye başladı. ASELSAN da bunlardan bir. Azerbaycan ordusunda güçlenmesinde Türkiye'de eğitim alan komandoların başarısı da etkili oldu. Türk askerilerine önem veren Azerbaycan son olarak Türk Silahlı Kuvvetleri Azerbaycan Görev Grup Komutanı Korgeneral Bahtiyar Ersay'ı transfer ederek Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov'un danışmanı olarak atadı.

Güney Kafkasya'da lider konuma gelen Azerbaycan ve ordusuyla ilgili tüm soruların cevabı Sümeyye Palta'nın hazırladığı Modern Ordular serisinin 3. bölümünde. Emekli Tuğgeneral Yücel Karauz, Yarbay ve Güvenlik Uzmanı Alparslan İmamgulu bu bölümde tecrübeleriniz GZT izleyicileri için anlattı.