Azerbaycan’ın muhtar bölgesi Nahçıvan neden önemli?

GZT'den herkese merhaba! 10/ON serimizin bugünkü videosunda Orta Asya editörümüz Gülgün Abbasbeyli ile beraberiz. Bugünkü içeriğimizde kısaca Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin önemini, Zengezur Koridoru'nun açılmasının sağlayacağı faydaları ve bu koridorun Azerbaycan'ın Türkiye ve Türk Dünyası ile ilişkilerini nasıl etkileyeceğini ele aldık.

500.000 nüfusu ve coğrafi konumu ile Türkiye ve Azerbaycan arasında köprü görevi gören Nahçıvan, Azerbaycan'ın ana kara parçasından zorla koparılmış bir bölgedir. Bölge ülkeleri açısından tarih boyunca hedef haline gelen Nahçıvan, varlık mücadelesi vermektedir. Önemli ticaret yolları ve enerji güzergahlarına sahip bir özerk bölgedir ve altın, gümüş, bakır, cıva, kaya tuzu ve kükürt gibi yeraltı ve yerüstü servetleri bakımından zengindir. Eğer Zengezur Koridoru açılabilirse, ana kara parçasından zorla koparılan Nahçıvan tekrardan ana karasına bağlanabilir. Sovyetler Birliği döneminde Ermenistan'a verilen Zengezur bölgesi, bu koridorun açılmasının önünde engel teşkil etmektedir. Koridorun açılması, Nahçıvan'ın kalkınması ve Azerbaycan'ın Türkiye ve Türk Dünyası ile ilişkilerinin gelişmesi için büyük önem taşımaktadır.

Zengezur Koridoru'nun açılması, Nahçıvan'ın ekonomisini canlandıracak ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacaktır. Koridor, Nahçıvan'ın Türkiye ve Orta Asya ile ticaret yapmasını kolaylaştıracak ve bölgeyi önemli bir ticaret ve transit merkezine dönüştürecektir. Ayrıca, koridorun açılması Nahçıvan'ın güvenliğini de artıracak ve bölgesel istikrara katkıda bulunacaktır. Zengezur Koridoru'nun açılması, Nahçıvan'ın kalkınması, Azerbaycan'ın Türkiye ve Türk Dünyası ile ilişkilerinin gelişmesi ve bölgesel entegrasyon için nasıl bir önem taşımaktadır? Videomuzun kilit sorularından biri olan bu ve Nahçıvan ile Zengezur hakkında daha birçok soruyu cevapladığımız 10/ON serimizin bugünkü videosu sizlerle. Eğer videomuzu beğenirseniz beğen tuşuna basmayı ve kanalımıza abone olmayı unutmayın.