Bosna Hersek seçimleri bize ne anlatıyor?

Bosna Hersek'te 2 Ekim'de yapılan genel seçimler ülkenin geleceği hakkında birçok soruyu da beraberinde getirdi. İki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'nda (FBIH) resmi olmayan sonuçlara göre oyların %57'sini alan Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP) adayı Denis Becirovic, seçimi kazandı. Aliya İzetbegovic'in oğlu Bakir İzetbegovic ise %37 oyla seçimleri kaybetti. Böylece Devlet Başkanlığı Konseyi'nin yeni Boşnak üyesi Denis Becirovic oldu.

Seçim sonuçlarının en dikkat çekici kısmı şüphesiz İzetbegovic'in seçimi kaybetmesi olarak değerlendiriliyor. Yıllardır devam eden Türkiye Bosna ilişkilerinin temsili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yakın ilişkileri dikkat çekiyordu. İzetbegovic'in yeni dönemde olmayışı Bosna halkının görüşünü nasıl yansıtıyor? Türkiye ve Bosna ilişkilerini nasıl etkileyecek?

Sırp siyasetçi Milorad Dodik'in partisinden seçimi kazanan Zeljka Cvijanovic, Sırp üye seçilerek konseydeki ilk kadın oldu. Demokratik Cephe (DF) ve Halk Birliği (GS) koalisyonunun adayı Zeljko Komsic Hırvat üye seçildi. Komsic, SDA geçmişiyle Boşnakların da sevdiği bir lider olarak biliniyor. Öte yandan ayrılıkçı politikalarıyla öne çıkan Sırp siyasetçi Dodik'in konsey üyeliğine başvurmamasının sebepleri neler? Yeni dönemde Bosna Hersek'i neler bekliyor?

Hepsini ve daha fazlasını 10/ON Bosna Hersek Seçimleri Özel yayınında Balkan editörümüz Kayhan Gül sizin için anlattı.