Bu hafta Bilmeniz Gereken 5 Şey

Türk havacılık tarihi için önemli bir adım atıldı, milli muharip uçak “Kaan” ilk uçuşunu yaptı. Marmara Denizi'nde batan gemide arama çalışmaları devam ederken Erzincan'da maden ocağında çalışmalara ara verildi. Bu haftanın öne çıkan başlıkları Bilmeniz Gereken 5 Şey'de.

KAAN gökyüzüyle buluştu Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından üretilen milli muharip uçağı KAAN, gökyüzüyle buluştu. İlk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu. KAAN'ın fırlatma koltuğu, statik testler, kontrol yüzeyleri testleri, iniş takımı düşürme testleri, aviyonik sistem testleri ve yakıt testlerinin ardından motor çalıştırma testleri başarıyla tamamlandı. Türkiye, KAAN ile 5'inci nesil savaş uçağına sahip ülkeler arasında yerini alırken ilk uçuş dünya basınında da büyük yankı uyandırdı. Uçuşun, Türkiye'nin yerli savaş uçağı projesinde dönüm noktası olduğuna vurgu yapıldı.

Batan gemide enkaz çalışmaları Marmara Denizi'nde İmralı Adası açıklarında 14 Şubat tarihinde batan gemideki kayıp 4 denizciyi arama çalışmaları sürüyor. Kayıp 6 mürettebattan Zeynep Kılınç ve Hüseyin Tutuk'un cansız bedenlerine geminin makine dairesinde ulaşılmıştı. Batma anına kadar güvertede, fırtınadan havalanan brandayı kontrol altına almaya çalıştıkları değerlendirilen diğer 4 mürettebatın izine ise rastlanmadı. Çalışmalar 9. gününde havadan ve karadan da 660 personelle devam ediyor.

Erzincan maden ocağında heyelan riski Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan, 9 kişinin toprak altında kaldığı toprak kayması sonrası sürdürülen çalışmalara ikinci bir heyelan riski nedeniyle ara verildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, güvenli bir çalışma ortamı sağlanınca çalışmaların yeniden başlayacağını söyledi. Bölgedeki siyanür tehlikesine karşı incelemeler de devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise 9 noktadan alınan numunelerin temiz çıktığını açıkladı.

Gazze'de son durum Gazze'de İsrail saldırıları her geçen gün artıyor. İsrail'in saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 30 bine ulaştı. Yaralı sayısı ise 70 bini buldu. Bu rakamlarla Gazze'de çocuk ve kadın ölümleri, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndakinin 6 katını aştı. Lahey'de alınan Ulusal Adalet Divanı'nın soykırımı durdurma kararına rağmen İsrail'in engellemeleri nedeniyle bölgeye yeteri kadar yardım da ulaştırılamıyor. Filistinliler, İsrail saldırılarının yanı sıra her gün daha derinleşen açlık sorunlarıyla da mücadele ediyor.

Yabancı ziyaretçi 2 milyonu aştı Türkiye, Ocak ayında 2 milyon 47 bin 27 yabancı ziyaretçi ağırladı. Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, turizmde 2023 yılını rekorla kapatan Türkiye'de, ocak ayı yabancı ziyaretçi sayısında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,05 artış yaşandı. Türkiye, 2023 yılında toplam 56,7 milyon ziyaretçi ve 54,3 milyar dolar da gelir rakamına ulaşmıştı.