Bu hafta bilmeniz gereken 5 şey

İran ve İsrail arasında sular durulmuyor. İran'ın başlattığı saldırılara İsrail'den misilleme geldi. Karabağ'da ise Rusya askeri güçleri çekilmeye başladı. Türkiye'de milyonlarca işçinin merakla beklediği asgari ücrete ara zam gelecek mi sorusu yanıt buldu.Türkiye'den ve dünyadan haftanın öne çıkan gelişmeleri şimdi Bilmeniz Gereken 5 Şey'de.


1- İran, cumartesi gecesi ilk kez doğrudan İsrail topraklarına bir saldırı düzenledi. İran'ın attığı 300'den fazla SİHA ve füze İsrail topraklarına giremeden İsrail ve müttefiklerince imha edildi. ABD Başkanı Joe Biden, ABD güçlerinin SİHA ve füzelerin imhası için İsrail'e yardımcı olduklarını söyledi. İran'ın saldırılarına İsrail'den karşılık ise bu sabah geldi. İsrail, İran'ın hava kuvvetleri komutanlığına ev sahipliği yapan şehri İsfahan'da havalimanı bölgesine füzelerle misilleme saldırısına başladı. Saldırılar sonrası bölgedeki tüm uçuşlar iptal oldu.


2-Milyonlarca işçinin merakla beklediği ara zam için bakandan açıklama geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, asgari ücrete Temmuz ayında herhangi bir ara zammın gündemlerinde olmadığını, baştan nasıl konuşulduysa öyle olacağını söyledi. Hükümet son 2 senedir Temmuz ayında yaptığı ara zammın bu sene yapılmayacağını açıklamış; 2024 yılı için tek ücret belirlemişti. Işıkhan, emekliye de enflasyon ya da sözleşme farkı dışında bir zam yapılmayacağını belirtti.


3- Tüm Türkiye çöl tozu etkisi altında girecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Afrika'daki toz bulutlarının Türkiye'ye yöneldiğini ve bu sebeple de yağacak yağışların çamur yağmuruna dönüşeceğini belirtti. Türkiye'nin batısında görülmeye başlayan çöl tozu, hafta sonu ülke genelinde hakim olacak ve hafta sonuyla birlikte ülkeyi terk edecek. Çöl tozları toprak ve su kaynakları için önemli işlev görse de uzmanlar, özellikle astım hastalarını ve çocukları toza maruz kalmamaları için maske kullanmaları konusunda uyarıyor.


4- Rusya askeri birlikleri Karabağ'dan çekiliyor. 2020 yılında Azerbaycan zaferi sonrasında Karabağ'ın bazı bölgelerinde konuşlanan Rus güçleri, Karabağ'dan çekilmeye başladı. 2020 yılında Ermenistan'la varılan ateşkes anlaşmasına göre Rus barış gücünün görev süresi 2025'te sona eriyordu. Ancak Azerbaycan'da sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Rus zırhlı personel taşıyıcı araçların Rusya'nın güneyindeki Dağıstan'a doğru gittiği görüldü. Kremlin de Rus güçlerinin çekildiğini teyit etti.


5-Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4,25'e çıkarıldı. Merkezi Bankası, kredi kartı aylık azami akdi faiz oranı hesaplama yönteminde değişikliğe giderek oranı yüzde 3,66'dan yüzde 4,25'e yükseltti. Düzenlemeye nakit çekim veya kullanım işlemleri dahil edilmedi. Kredi kartıyla nakit avans çekiminde uygulanacak azami faiz oranı ise geçen ay yüzde 4,42'den yüzde 5'e yükseltilmişti. Kredili mevduat hesabı faizi de yüzde 5 olarak belirlenmişti.

+1 Şey daha var. Kredi kartı limitlerine takılmadan ihtiyaçlarını karşılamak isteyenler için bir haberimiz var. Türkiye'nin ilk katılım bankası Albaraka Türk, müşterilerinin ihtiyaçları için özel olarak tasarlanan Pratik Finansman Kart ile 3 aya varan ödemesiz dönem fırsatının yanında, harcamalarınızı 36 aya kadar vadelendirebilir ve 70.000 TL'ye kadar finansman imkanı sunuyor. Finansman Kartını Katılım Bankacılığı İlkelerine uygun, yurt içi POS olan tüm iş yerlerinde ve online alışverişlerde kullanabilirsiniz.