Bu yılki Ramazan hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

Tüm İslam aleminin heyecanla beklediği Ramazan ayı 11 Mart günü başlayacak. Bu sene Ramazan'ın ilk günü en uzun ve en kısa oruç tutacak iller ile Ramazan'ın ana teması da belli oldu.

Ramazan ayında tam 1 ay oruç tutuluyor diye düşünsek de aslında her yıl 30 gün sürmüyor. Bazı yıllar 29 gün sürdüğü de oluyor örneğin geçen yıl 29 gün oruç tutulmuştu. Bu yıl ise tam 1 ayı tamamlayarak 30 gün oruç tutacağız. Peki neden bazı yıllar 29 gün oruç tutuluyor? Ramazan ayı kameri aylardan olduğu için Hicri takvime göre hesaplamalar yapılıyor. Kameri aylar ise ayın hilal halinin görülmesine bağlı olarak hesaplanıyor. Bu yıl Greenwich saatiyle hilal 10 Nisan sabahında görülecek bu nedenle Ramazan ayı 30. günde hilalin görünmesiyle son bulacak.

Her yıl olduğu gibi Ramazan'da en uzun süre ve en kısa süre oruç tutacak şehirler hangisi sorusu en merak edilen konulardan biri. Ramazanın ilk günü 13 saat 23 dakika ile en uzun, 13 saat 20 dakika ile ise en kısa oruç tutulacak. Geçen yıl 9 dakika olan Türkiye'deki en uzun ile en kısa oruç arasındaki fark bu yıl 3 dakikaya indi. Buna göre Artvin, Kastamonu, Kırklareli, Samsun, Zonguldak ve Sinop'ta en uzun; Adana, Antalya, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İzmir, Kilis, Mardin, Muğla, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'da ise en kısa oruç tutulacak. Dünyada ise Yeni Zelanda yaklaşık 12 saat ile en kısa, İzlanda veya Grönland 17 saat ile en uzun oruç tutma süresine sahip.

Bu yıl Ramazan ayının ana teması “Ramazan ve Ahiret Bilinci” olarak belirlendi. Her yıl Ramazan ayında toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı artırmak amacıyla önemli bir temayı kamuoyunun gündemine taşıdıklarını söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bu yıl bir ay boyunca yapılacak programlarla İslam'ın dünya ve ahiret dengesindeki hayat tasavvurunun daha iyi anlaşılmasını hedefledikleri açıkladı. Ayrıca Erbaş, ahiret bilincine sahip insanların mutlaka etrafına, çocuklara, gençlere bu hakikati ulaştırması gerektiğini, Ramazan ayının bunun için bir fırsat olduğunu bildirdi.

Ramazan sofralarının baş tacı pidenin satış fiyatı da belli oldu. İstanbul ve Ankara'da Ramazan pidesi fiyatı 15 lira olarak belirlendi. İzmir'de ise 300 gram pide 18 lira olacak. Bunun yanı sıra fırıncılar, vatandaşın talebine göre 330 gram pideyi 20 lira veya 500 gram pideyi 30 lira olarak satabilecek.

9 Nisan tarihinde son iftarın yapılmasıyla İslam alemi için birlik ve beraberliğin sembolü olan 3 gün sürecek bayram başlayacak. Ramazan Bayramı 10 Nisan 2024 Çarşamba günü başlayacak ve 12 Nisan Cuma günü sona erecek. Hafta sonuna denk gelen sonraki günler 13 Nisan Cumartesi ve 14 Nisan Pazar da tatile eklenecek.

+1 şey daha var. Ramazan ayının bitmesiyle başlayacak olan düğün sezonu için erkenden altın almayı düşünen ya da son dakika açık kuyumcu bulamayanlara güzel bir haberimiz var! Kuveyt Türk ATM'lerinde banka veya kredi kartı kullanarak 7/24 gram veya çeyrek altın alınabiliyor Günlük en fazla 2 adet gram veya çeyrek altın alınabilen ATM'lerden ATM Kartı veya Kredi Kartınızla işlem yapabilirsiniz.