Bursa'nın az bilinen hanları

UNESCO Dünya Mirasları'nda yer alan Hanlar bölgesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği projelerle tarihi özgün dokusuna kavuşturuldu. Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyıla kadar eklemelerle gelişen Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin çevresindeki 38 bina “Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Dönüşüm Projesi” çalışmaları kapsamında yıkıldı ve tarihi dokuya uymayan görüntü ortadan kaldırıldı.

1958 yılında büyük bir yangınla 4000 dükkanın yandığı Hanlarda 45 yıldır yenileme çalışmaları yapılması planlanıyordu. Bursa Büyüşehir Belediyesinin vizyon projesiyle bölge aslına uygun olarak yenilendi. Bu sayede Uludağ ve ulu cami ve Bursa silueti, Hanlar bölgesinden görünür hale geldi. Etraftaki binaların yıkılmasıyla ipek han ve pirinç hanların meydanları ortaya çıktı.

Bu meydanlar Bursanın yeni turizm merkezleri haline gelecek. Turistler Bursayı buradan gezmeye başlayıp hanlarda alışverişlerini yaparak Ulu camiye ulaşabilecek. Bu sayede hiçbir destinasyonu atlamadan Bursa'nın tarihi değerlerini görmüş olacaklar.

Proje kapmasında tamamen yok olan ve yalnızca Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde adı geçen tarihi Sağrıcı Sungur Mescidi de gün yüzüne çıkarıldı. Osmanlı coğrafyasının ilk ve tek 3 katlı hanı da burada bulunuyor bali bey hanı. Devrin plazası olarak anılıyor. Bakırcılar çarşısının tarihe uygun olmayan cephesi yenilendi, daha önce çatısı yoktu, yeni düzenlemeyle kurşun çatı eklendi. Vizyon projesiyle bölgeye 5 katlı yaklaşım 400 araç kapasitelik bir otopark da kazandırıldı.