Canlı Yayın: Çin Roketi Dünya'ya düşüyor (Türkiye'den geçti)

GZT'nin uluslararası yayın kaynaklarından aktardığı uydu görüntü ve ölçüm yayınındasınız. Konu bilindiği üzere Çin'in kontrolden çıkan ve Dünya'ya düşecek olan roketi.

Roketi biraz tanıyalım... Çin roketinin adı Long March 5B.

Çin'in kurmayı planladığı uzay istasyonu için 29 Nisan'da fırlattığı ilk modülü taşıyan roketin gövdesi kontrolden çıktı. Gövdenin ağırlığı tam 22 ton! Long March 5B şuan canlı yayında izlenebiliyor.

Ve daha önemli olanı bu enkaz kontrolsüz bir şekilde dünyaya düşecek. Tahminlere ilişkin açıklamalar uzay gözlem ve araştırma merkezleri tarafından yapıldı.

Canlı yayında 'Çin roketi nerede?' bunu izliyorsunuz... GZT kesintisiz canlı yayınında Çin'in Dünya'ya düşecek roketinin yol haritası, nerelerden geçtiği ve yörüngesi izlenebiliyor.

Peki Çin roketi nereye düşecek?
Çin roketi enkazının yeryüzüne teması gözlemci raporlarına göre birkaç saat içerisinde olabilir. Roketin nereye düşeceği tam olarak bilinmiyor ancak bazı öngörüler var. Dünya'nın 41.5 derece Kuzey ve 41.5 derece Güney enlemleri arasında bir yere roketin düşebileceği ifade ediliyor.

Bu enlemler doğudan batıya, Avustralya, Güney Asya ülkeleri, Çin'in orta ve güney bölgeleri, Arap Yarımadası, Afrika kıtası, Türkiye'nin büyük çoğunluğu, Güney Amerika'nın büyük çoğunluğu ve Kuzey Amerika'nın bir kısmını kapsıyor.

Ancak ABD roketin nereye düşebileceğine dair farklı bir öngörü paylaştı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yapılan son dakika açıklamada roketin Pazar sabah erken saatlerde Türkmenistan'da bir çöle düşebileceği belirtildi. Long March 5B Roketi'nin Dünya üzerindeki hareketini canlı yayında şuan izleyebiliyorsunuz.

Dünya'ya düşen ilk roket değil
Daha önce de Dünya'da benzer bir olay yaşandığını ve Dünya'ya roket düştüğünü biliyor muydunuz? Geçen yıl Mayıs ayında ilk fırlatılan Long March 5B'nin enkazı Fildişi Sahili'ne düşmüş, bazı binalarda hasar meydana gelmiş ancak yaralanan olmamıştı.