Caretta carettalar çeyrek asırdır 3 gönüllüye emanet

Antalya'nın Çıralı Sahili'ne her yıl gelen deniz kaplumbağalarının yuva ve yumurtlama süreci, 25 yıldır onları koruyan 3 gönüllüye emanet. Yavruların doğumundan, denize salınmasına tüm süreci takip ediyorlar.

Kemer ilçesindeki Çıralı sahili, Türkiye'de deniz kaplumbağalarının yuva yaptığı ender sahillerden biri. Deniz kaplumbağaları her yıl aynı sahile gelerek yuva yapıp yumurtalarını bırakıyor. Denizle buluşan yavru kaplumbağalar da dünyaya gözlerini açtıkları sahili unutmayıp yıllar sonra yeniden gelerek yuva yapıyor. Bunu önlemek için Çıralı sahilinde 25 yıl önce bir araya gelen 3 gönüllü; Fahika Yeşildağ, Bayram Kütle ile Mustafa Ilgaz, çeyrek asırdır hem deniz kaplumbağalarını hem de geride bıraktıkları yumurta dolu yuvalarını koruyor.

Ömürlerinin 25 yılını karşılık beklemeden bu göreve adayan 3 gönüllü, bugünlerde kimsenin doğaya eskisi kadar önem vermediğinden dert yandı. 3 arkadaş, her yıl deniz kaplumbağalarının yuvalama döneminde Çıralı sahilinde geceden sabaha, onların yuva çalışmasına destek oluyor.
Üç gönüllü, yuvaların etrafını çitle çevirip numaralandırarak zarar görmesinin önüne geçiyor. Günün geri kalanını da gece devam edecekleri mesaileri için dinlenmeye ayıran gönüllülerin 25 yılı bu şekilde geride kaldı.