Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov kimdir?

Kadirov'un siyasi politikalarının gerçek mimarı Moskova'da oturuyor. Bu isim Vladimir Putin'den başkası değil. Peki Putin Kadirov'u neden bu kadar destekledi? Cevap basit; Putin'in tek amacı Çeçen halkının Rusya'ya karşı direncini kırmaktı. Putin, halkının neredeyse tamamı Müslüman olan Çeçenistan'da bağımsızlık yanlılarıyla tek başına mücadele edemeyeceğini çok iyi biliyordu. Bu nedenle 'böl ve yönet' politikası izledi. Rusya'nın tam göbeğinde bağımsız Müslüman bir ülke istemiyordu. Bu nedenle bağımsızlık yanlılarını bertaraf etmek için Kadirov ailesiyle ittifak yaptı. Diğer amacı ise zengin petrol yataklarına sahip olan Çeçenistan'ı Rusya Federasyonu'nun bir parçası olarak tutmaktı. Bunun için en uygun isim Ramazan Kadirov'du.

Kadirov'un amacı ise ayrılıkçı olan siyasi rakiplerini zayıflatmaktı. Kadirov iki savaş gören ve harabeye dönen Grozni şehrinin yeniden imarı için büyük çaba harcadı. Şehre kırk katlı şaşalı gökdelenler inşa ettirdi. Sultan Ahmet Camii'nden esinlenerek Grozni'ye Rusya'nın en büyük camisini yaptırdı.

2000'li yıllarda Çeçenistan'da istikrar sağlanırken insan hakları konusunda büyük ihlaller yaşandı. Kadirov 5 bin kişilik ordusuyla adeta bir korku imparatorluğu kurmuştu. Hatta bazı muhaliflere bizzat kendisi işkence yapıyordu. Sadece Çeçenistan'daki muhalifleri öldürtmekle kalmadı, ona rakip olabilecek isimleri yurt dışında da takip ettirerek öldürtüyordu.

Kadirov sık sık vahşi hayvanlara poz veriyor. Hatta evinin bahçesinde aslan ve kaplan beslemesiyle uzunca bir süre adından söz ettirmişti.
Anıldığı bir diğer şey ise gösterişli doğum günü partileri. 35'inci doğum gününde Hollywood'a adeta para yağdırdı. Davetliler arasında Kevin Costner, Hillary Swank, Jean Claude van Damme gibi isimler vardı. Ünlü keman virtüözü Vanessa Mae'nin ise bu gece için 500 bin dolar aldığı iddia edildi.
Lüks yaşam biçimi de Kadirov ile özdeşleşen şeylerden biri. Her biri milyon değerinde olan onlarca lüks arabası ve malikaneleri nedeniyle sıkça eleştiriliyor. Dubai'deki malikanesinin değerinin ise 7 milyon dolar olduğu iddia ediliyor. Eşine ve kayınvalidesine hediye ettiği pahalı evlerin yanında, adı yolsuzluklara da karışmış durumda. Bu denli gösterişli bir hayat elbette arkasından soruları da getirdi. Bir gazeteci Kadirov'a bu paranın kaynağını sorduğunda “Paranın nereden geldiğini ben de bilmiyorum” demişti. Ancak paranın kaynağı apaçık Kremlin'di... Hatta Kadirov'un Putin'den17 milyar dolar mali destek istediği de iddialar arasında.

Kadirov ile ilgili bir diğer önemli nokta ise Rusya-Ukrayna savaşında saldırıların ilk gününden beri Putin'e verdiği destek. Hatta resmi Telegram hesabının profiline Putin'in fotoğrafını koyduğu, Putin'e “Senin için ölmeye hazırım dediği ve 14 yaşındaki oğlunu da yanına alarak Mariupol'e gittiği biliniyor. Ramazan Kadirov'un, Ukrayna'daki bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesini ele geçirerek, içerideki akıl hastalarını ve personeli rehin aldığı da bilinenler arasında. Putin, Ukrayna savaşı sırasında Kadirov'a korgeneral rütbesi verdi. Böylece Kadirov'un Ukrayna'daki birlikleri komuta etmesi bekleniyor.