Çin ordusu hakkında her şey

Çin ordusu personel sayısı ve ekipman sayısı olarak dünyanın en geniş ordusudur. Beş ayrı kuvvetten oluşuyor. Kara, Deniz, Hava, Roket ve Stratejik Destek Kuvvetleri olarak görevlendirme yapılıyor.

Ordunun kökeni Çin İç Savaşı ve Komünist Devrim'e dayanıyor. Çin Halk Cumhuriyeti'nin yasalarıyla ordunun politikaya karışmasına izin verilmiyor. Ordunun teorik olarak tek görevi Çin anakarasını ve Komünist rejimi savunmak olarak belirtiliyor.

Kullanılan ekipmanlar ve bu ekipmanlara ait modernizasyon sürecini ele aldık. Ayrıca Çin'in uluslararası ilişkilerdeki konumuna ilişkin değerlendirmeler yaptık. Ordunun 2022 yılındaki bütçesi 295 milyar dolar seviyesindeydi. Bu miktar, dünyadaki savunma harcamalarının yüzde 13'üne denk gelmektedir.

Çin yasaları ÇKP'nin Çin silahlı kuvvetleri üzerindeki liderliğini açıkça ortaya koyuyor. Orduyu Çin Halk Cumhuriyeti'nin ülke çapındaki askeri komutanlığı olarak tanımlıyor.

Çin ordusu, 'parti silaha komuta eder' doktrini altında ÇKP'nin ordu üzerindeki mutlak sivil kontrolü ilkesine uymakla yükümlü. Bu anlamda, geleneksel ulus devletler türünde ulusal bir ordu değil, siyasi bir ordu ya da ÇKP'nin silahlı koludur çünkü bağlılığı devlete ya da herhangi bir anayasaya değil sadece partiye bağlı.

Harcanan büyük paraların karşılığı var mı? Ordunun mevcut durumu ne? Hangi ekipmanlar kullanılıyor? Çin hangi savaşa hazırlanıyor? Savaş tecrübesi var mı? Neden bu kadar silahlanmayı tercih ediyorlar?

Tüm sorular ve çok daha fazlası, Sinan Bakioğlu'nun hazırladığı 'Modern Ordular' serimizin bu bölümünde Milli İstihbarat Akademisi Öğretim Üyesi Dr. Kadir Temiz ile yanıt buluyor.