Da Vinci'nin sırlarla dolu tablosu ne anlatıyor?

Son Akşam Yemeği, sanat tarihinin en önemli ve gizemli eserlerinden biri. Hristiyan ressamların geleneksel bakış açısından uzaklaşarak Hz. İsa'yı ve havarilerini çok daha farklı şekilde anlatan Da Vinci, resmin içine bazı semboller gizledi. Tabloda, çarmıha gerilmeden önceki son akşamını yaşayan Hz. İsa'nın, havarilerden birinin kendisine ihanet edeceğini söylediği an tasvir ediliyor.
Bunu duyan havarilerin tepkileri, masanın üzerindeki bazı objeler, Hz. İsa ve Magdalalı Meryem olduğu düşünülen kişi arasındaki sembol, tahmin ettiğimizden çok daha fazla şey anlatıyor. Hatta Leonardo Da Vinci'nin semboller aracılığıyla pagan inancını tabloya yansıttığı düşünülüyor.
Resim, Santa Maria Della Grazie Manastırı'nın yemek salonunda bulunuyor. 1796'da Fransa ordusu bu yemekhaneyi cephanelik olarak kullandığında resim daha çok zarar gördü. Bu süreçte Fransız askerleri resmi taşlayıp, havarilerin yüzlerini tahrip ettiler. Günümüzde hala Santa Maria Della Grazie Manastırı'nın yemek salonunu süsleyen bu resim, ne yazık ki ilk biçimini koruyamadı.