DEAŞ Tacikistan'da ne planlıyor?

DEAŞ terör örgütü, El Kaide'nin yok olmasının ardından Irak'ta ortaya çıktı.

DEAŞ'ın Suriye ve Irak'ta mağlup edilmesinden sonra yer altına çekilmesi küresel kamuoyunda rehavet oluşturdu. Ancak son yıllarda DEAŞ'ın Asya yapılanması çok sayıda terör eylemi yaptı.

DEAŞ-K (DEAŞ Horasan), 2013'te El Kaide'nin Irak kolundan ayrılarak oluşturulan DEAŞ'ın Pakistan-Afganistan bölgesindeki aparatına verilen isimdir. DEAŞ-K ilk olarak Horasan ve civarı bölgelerde 2015 yılında ortaya çıktı. DEAŞ, DEAŞ-K'yi Pakistan Taliban'ından ayrılan militanları da yanına çekerek kurdu.

Militan yapısı ise oldukça karışık. Suriye ve Irak'tan Afganistan'a kaçabilen veya kaçmasına göz yumulan ve çeşitli Arap ülkelerinin yanı sıra, özellikle de Tacikistan, Özbekistan, Çeçenistan, Hindistan, Bangladeş, Çin'den gelenler oluşturmakta.

Horasan'da ve Sahel'de yükselişe geçen ve artık dünyaya da terör yaymaya başlayan yeni nesil tekfiri terör Türkiye ve Rusya'da alan bulmaya çalıştı.

22 Mart 2024 tarihinde Moskova'da, Rusya tarihinin en büyük terör saldırılarından biri yaşandı. Crocus belediye binasında yer alan konser salonunda 4 teröristin gerçekleştirdiği terör saldırısı, çok sayıda sivilin ölmesine sebep oldu.

DEAŞ nasıl bitirildi? DEAŞ Horasan bölgede nasıl zemin buluyor? Amacı nedir? Nasıl gelişmiştir? Neden Rusya'yı ve bölge ülkelerini hedef alıyor? Bazı Tacikistan vatandaşları neden DEAŞ'a katılıyor? Gulmorod Kalimov kimdir? Nasıl DEAŞ saflarına geçti?

Bunlar ve DEAŞ Horasan ile bağlantılı tüm soruların cevabı, GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu'nun moderasyonunu yürüttüğü programımızda İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağla Gül Yesevi'nin katkılarıyla şekilleniyor.