Deneme amaçlı ekilen ayçiçeğinde yüksek verim alındı: Gümüşhane'ye yağ fabrikası kuracaklar

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde 80 dönümlük atıl araziye ilçe belediyesince deneme amacıyla geçen yıl ekilen ayçiçeği tohumları, beklentinin üzerinde ürün verdi. Harekete geçip, proje hazırlığı başlatan, birçok yatırımcıyla da temasa geçen ilçe belediyesi, ekim alanını genişleterek,
Doğu Karadeniz'de ilk olma özelliği taşıyacak ayçiçek yağı fabrikası kurmayı planlıyor. Kelkit Belediye Başkanı Aziz Nas, “Yöremizde daha önce hiç ekilmeyen bir ürünü ektik. İstediğimiz verimi yakaladık' dedi. Kelkit Belediyesi kendisine ait olan 80 dönümlük atıl olan araziyi değerlendirmek için çalışma başlattı.
Çalışma ve incelemeler sonrası tarım arazisi olması kararlaştırılınca alana geçen yıl, ayçiçeği ekildi. Sulama ve gündelik bakımlarıyla yakından ilgilenilen ayçiçeği, beklentinin üzerinde ürün verdi. 25 ton civarında rekolteye ulaşan belediye, ilçede ayçiçek yağı üretim fabrikası kurulması için harekete geçti.
Yaşanan gelişme sonrası ilçedeki bazı çiftçilerin ise arazilerin bir bölümünde ayçiçeği ekimine yöneldiği gözlemlendi. Proje hazırlığı başlatan ve birçok yatırımcıyla da temasa geçen belediye, ekim alanını genişleterek, Doğu Karadeniz'de ilk olma özelliği taşıyacak fabrikayı kurmayı hedefliyor.