Depremlerde yıkılan binaların röntgeni Erciyes Üniversitesi'nde çekiliyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalardaki karot numuneleri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) yerleşkesindeki Melikgazi Belediyesi Deprem Araştırma Laboratuvarı'nda inceleniyor.

Laboratuvarda 15 ton kapasiteli kreyn vinçler, yükleme duvarı, yükleme krikoları, veri toplama cihazları, yük hücreleri gibi ekipmanlarla kiriş, kolon, perde, duvar, döşeme deneyleri yapılıyor.

Merkezde betonarme binaların inşasında kullanılan beton malzemesinin tasarımından performansına beton basınç mukavemeti, taze beton, tahribatsız beton, ısıl geçirgenlik, çelik çekme gibi deneyler gerçekleştiriliyor.

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, AA muhabirine, deprem araştırma laboratuvarının 2014 yılından beri hizmet verdiğini söyledi.

O dönemin Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ın destekleriyle kurulan laboratuvar hakkında bilgi veren Altun, özellikle TÜBİTAK ve bilimsel araştırma projesi olarak da devam eden projelerinin olduğunu belirtti.

Altun, laboratuvardaki yükleme duvarıyla gerçek ölçeklerde 4 kata kadar binaların çok rahat deneylerinin yapılabildiğini ifade etti.