Dünya çağırdı, Türkiye'yi seçti

Shamsia Alizada, Afganistan'ın Gazni ilinde doğdu. Abisi ve erkek kardeşiyle birlikte 5 kişilik ailenin tek kız çocuğu. Afganistan'daki diğer aileler gibi zorluklar içinde büyüdü ve okudu. Dokuzuncu sınıftayken okulundan Farzana isimli bir kızın tıp kazanmasından çok etkilenen Shamsia, gelecekte doktor olmaya ve ülkesine, insanlara yardımcı olmaya karar verdi. Sınava çok yoğun hazırlandı ve yeri geldiğinde 48 saat uyumadan çalıştı.

12. sınıfın sonunda Kankor sınavına ortalama iki yüz bin öğrenciyle birlikte katıldı. İyi bir sonuç alacağını düşünüyordu fakat birinci olmayı beklemiyordu. Afganistan'da bir kızın birinciliği pek alışılmış bir durum olmadığından ülkede çok büyük bir ilgi gördü. Yale Üniversitesi gibi birçok üniversiteden burs teklifi aldı; ancak Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) yetkilileri ile konuştuktan sonra tarihini ve kültürünü kitaplardan okuduğu Türkiye'ye gelmeye karar verdi.

Shamsia, eğitimini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde YTB bursuyla sürdürüyor. Mezun olduktan sonraki hedefi ise ülkesine dönerek kalan hayallerini gerçekleştirmek.