Dünya 'Türk birliği'nden neden rahatsız?

Karabağ savaşından sonra Rusya siyasi elitası ve Kremlin'e yakın medya sıklıkla 'Türkiye, Türk Cumhuriyetleriyle birlikte Türk birliği mi kuruyor? Ankara, Orta Asya'daki Türkleri birlik düşüncesinde örgütlüyor mu?' sorusunu sormaya başladı.
Özellikle geçtiğimiz gün Rusya'nın Ankara büyükelçisi Kremlin'e yakınlığı ile bilinen Komsomolskaya Pravda gazetesine verdiği röportajında söyle diyordu:
“Bir öğrencinin (Orta Asya'da) Türk ve Türk tarihi eğitimi alması iyi mi yoksa kötü mü? Muhtemelen iyidir. Devletler ve bölgeler arası tiyatro, müzik ve dans grupları arasındaki alışveriş çok faydalı görünüyor. Ama açık şovenizm düşünceleri 'kurnazca' yayılırsa, kesinlikle kötüdür. Sorun şu ki, bu tür bir prosedürlerin tam olarak içeriğini anlamak, sapla samanı ayırmak kadar zor.'
2/10 “Türkiye'nin `Türk birliği` hedefi yok'
Ardından, Rusya dışişleri bakanı Lavrov, önceden uyarlandığı belli olan bir soruya karşı şu değerlendirmeyi yaptı:
'Türkiye'nin `Türk birliği` diye bir hedefi yok, eski Sovyet Birliği ülkeleri de böyle bir ideali kesinlikle destekleyeceklerini düşünmüyorum.'
Aslında bu söylemi ilk olarak dillendiren Fransa ve Ermenistan: 'Türkiye, Güney Kafkasya'ya yerleşerek Türk imparatorluğu kurmak istiyor' iddiaları gündemdeydi.
Peki başta Moskova olmak üzere Ermenistan hatta Fransa'nın bile Türkiye'nin doğal hinterlandı olan Türk Cumhuriyetlerine yönelmesinden veya yardım etme ihtimalinden bile neden rahatsız?