Editör Anlatıyor | Rusya kendini 'diplomat savaşlarının' ortasında buldu

Savaşın yalnızca top ve tüfekle kazanılmadığını günümüz dünyasında çok daha iyi biliyoruz. Mücadelelerin sadece sıcak çatışmalar üzerinden gerçekleşmediğini soğuk savaşta da görmüştük. Diplomasi doğru kullanıldığında açılması beklenmeyen kapıları açabilirken çantada keklik zaferlere gölge de düşürebilir.

Büyük devletler 21. yüzyılda cephede birebir karşılaşmayı tercih etmiyor. Savaşlarını ya bölgesel aktörler vasıtasıyla vekaleten yürütüyor ya da diplomasiyi kullanıyor. Bunun en yakın örneğine 2021'de rastladık. Diplomasi ya da diplomat savaşları Nisan ayının gündemine oturdu. Rusya'nın 10 diplomatı ABD'den, 18'i Çekya'dan, 7'si Slovakya ve Baltık ülkelerinden sınır dışı edilince Moskova yönetimi de misilleme yaparak ilgili ülkelerin aynı sayıda veya daha fazla diplomatının Rusya'yı terk etmesini istedi. Mart sonunda karşılıklı sınır dışı kararı İtalya ve yine Rusya arasında yaşandı. Moskova aynı problemi tabii ki Ukrayna ile de yaşadı.

Peki bütün bunlar ne anlama geliyor? Rusya aynı zamanda Washington büyükelçisinden de istişare için ülkeye dönmesini istedi; olayın boyutu diplomattan büyükelçi seviyesine geçebilir mi? Rusya'ya karşı ABD etrafında kümelenen ülkeler ve Batı Moskova'ya hangi mesajı vermeye çalışıyor? Rusya'nın misilleme kararı ne kadar doğru? Hepsi Editör Anlatıyor'un yeni dosyasında.