El Salvador mega hapishane ile ne planlıyor?

Amerika kıtasının en büyük hapishanesinin 2023 yılında açıldığını biliyor muydunuz?

Bu hapishane Orta Amerika'da yer alan El Salvador'da hizmete alındı.

Peki neden El Salvador? Sınırları İstanbul'dan bile küçük olan ülkenin büyük bir kıtadaki en geniş hapishaneye neden ihtiyacı var?

Çetelerle başı dertte olan El Salvador, ülkedeki organize suçu azaltmak amacıyla mega bir hapishane yapılmasına karar verdi. Bu mega kompleksin kapasitesiyse aynı anda tam 40.000 mahkumu barındırma imkanı sağlıyor.

Mara Salvatrucha ve Barrio 18 çetelerini alt edemeyen El Salvador, bu hapishaneyle suçlulara ve suça özenenlere gözdağı vermek istiyor.

El Salvador 100.000 kişi başına düşen cinayet oranlarında dünyada 3. sırada yer alıyor. Ayrıca ülkede yaşayıp da bu çetelere temas etmemiş kimse yok.

Sadece hapishane yaparak ve polisiye tedbirlerle çeteler mağlup edilebilir mi? En sert koşulların uygulanacağı bir kompleks ne kadar ayakta kalabilir? Mahkumlar ve sokaklardaki çete üyeleri bu duruma nasıl tepki gösterecek?

El Salvador'daki mega hapishanenin öyküsü, ülkedeki çeteleşme, suçun sebepleri ve devletin politikalarına ilişkin tüm soruların yanıtları şimdi bu videoda.