Ermeni ordusuna ne oldu?

Ermenistan Ordusu, tarihsel olarak Sovyetler Birliği döneminden miras kalan köklü bir geleneğe sahip.

1988 yılında bağımsız olan Ermenistan Cumhuriyeti, Karabağ'ı işgal etti. 2020 yılında başlayan ve sadece 44 gün süren operasyonda Karabağ'ı kaybetti. Daha sonrasında 2023 yılının 19 eylül tarihinde Azerbaycan'ın başlattığı antiterör operasyonunda 23 saat 43 dakikada bölgede kalan son ayrılıkçı unsurlarından vazgeçerek Karabağ üstündeki hakimiyetinden feragat ettiğini duyurdu.

Geçmişten günümüze kadar iddia ettiği sözde soykırım teorisini dünyaya kabul ettirebilmek için yoğun bir lobi çalışması yürüten Ermenistan, başta Fransa ve ABD olmak üzere bu 'uğraşının' karşılığını aldı.

Ocak 2012'de Fransa Parlamento'su 1915 olaylarına soykırım denmesinine yönelik inkar tasarını onayladı. 2017 yılına kadar bu uygulama devam etti. Fransa Anayasa Mahkemesi bu yasanın yürütmesini 2017 yılında aldığı bir kararla durdurdu.

Ordunun kullandığı askeri ekipmanların bir çoğu Sovyetlerden kalma. Günümüzün modern teknoloji imkanlarına sahip olmayan Ermenistan, eski mühimmatlarla ordusunu yönetiyor.

Paşinyan, Ermenistan üzerindeki Rus gücünü elimine etmek ve ülkesini Batı'ya entegre etmek istiyor. AB ile görüşme süreci yürütülüyor. Ayrıca ABD ile 'Eagle Partner 2023' tatbikatını düzenledi. Bu tatbikatı ABD'nin Ermenistan Büyükelçisi de takip etti.

Ermenistan ordusunun son durumu ne? Politikalarda değişim görülecek mi? Tüm sorular ve çok daha fazlası, GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu'nun hazırladığı Modern Ordular serimizin bu bölümünde Avrasya İncelemeleri Merkezi Kıdemli Analisti Dr. Turgut Kerem Tuncel ile yanıt buluyor.