Ermenistan yeni Ukrayna mı olacak?

24 eylül akşamı Ermenistan'dan gelen haberler tüm gözleri ülkeye çevirdi.

Azerbaycan'ın başlattığı ve Karabağ'daki son Ermeni unsurların temizlenmesini önceliklendiren anti terör operasyonu sonrasında Ermenistan'da protestolar şiddet arttırmıştı. Zira Azerbaycan'ın 43 saat süren operasyonu sonucunda Ermenistan masaya oturacağını ve Azerbaycan'ın şartlarını kabul edeceğini söyledi.

Paşinyan ve Ermenistan, Karabağ'daki de facto yapıdan kurtulup, bölgedeki Ermenileri, Ermenistan'ın ana topraklarına yerleştirmek ve resmi Ermenistan topraklarına refah getirmek isterken Ermenistan bir darbe teşebbüsü iddiasıyla çalkalandı. Paşinyan Yönetimi'nin kontrolü ele almasının ardından eski Erivan Belediye Başkanı Albert Bazeyan da dahil olmak üzere toplam 8 kişi konuyla ilgili gözaltına alındı.

Peki sürekli mağlup olmasına rağmen Nikol Paşinyan nasıl seçimleri kazanabiliyor? Ya da Paşinyan Hükümeti ilk başa geldiği günden bu yana ERmenistan neden Rusya'dan uzaklaşıyor?

Bu soruları yanıtlayabilmek için Paşinyan'ın da Kadife Devrim olarak adlandırıldığı ve Ermenistan'da hükümet değişimine yol açarak Sovyet bakiyesini ortadan kaldırmayı amaçlayan halk hareketine bakmamız ve günümüze kadar gelmemiz gerekiyor.

Editör Anlatıyor'un bu bölümünde protestoların liderliğini üstlenen Paşinyan'ın iktidar mücadelesini, Ermenistan'ın geçirdiği dönüşüm sonrası yaşadığı eksen kaymasını ve Rusya ile uzaklaşmasını ele alacağız.

GZT'ye abone olup bizleri destekleyerek siz de gündemi anında takip edebilir ve yaşananları analiz edebilirsiniz. Düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın!