Erzincan maden ocağında ne oldu?

Erzincan'da maden bölgesinde toprak kayması yaşandı. 667 çalışandan 9'una ulaşılamıyor. Toprak altında kalanlar için bölgeye 9 ilden arama kurtarma ekibi gönderildi.

Toprak kayması dün 14.30 sularında İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda meydana geldi. Arama kurtarma ekipleri ilk andan itibaren harekete geçti. Bölgeye çevre illerden 827 kişilik AFAD, UMKE, Kızılay ekipleri sevk edildi.

Mehmetçik de duvar arkasını görüntüleyebilen termal cihaz ile arama kurtarma çalışmalarına destek sağlıyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kayan kütlenin toplam hacminin 10 milyon metreküp olduğunu, bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket ettiğini ve hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğunu söyledi. Bu miktar 8-10 dönümlük bir toprak kütlesinin 100 dönümlük bir alana yayıldığı anlamına geliyor.

Toprak kayması sonucu bölgede siyanür sızıntısı iddiaları gündeme geldi. İlk olarak ayrıştırma yapılan kimyasalların ayrı bir bölgede depolandığı ve o bölgede bir toprak kayması veya sızma meydana gelmediği açıklandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da konuyla ilgili olarak toprak kayması sonucu akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmaması için tüm önlemlerin alındığını bildirdi.