Fen lisesi öğrencileri atık suları su sümbülüyle arıtacak

Kastamonu Fen Lisesinde eğitim gören iki öğrenci, su sümbüllerinin, atık suların arıtılmasında kullanılması için proje geliştirdi.

Fen Lisesi 11. sınıf öğrencileri İnci Büşra Yaman ve Ayşenur Kuru, su sümbüllerinin köklerini kullanarak sudaki ağır metallerin doğal yollarla arıtımını sağladı.

Su sümbülünün köklerinden filtreleme sistemlerine adapte edilebilecek özüt elde eden öğrenciler, bu maddeyi gözenekli membranla birleştirerek merkezi arıtım sistemlerine uygulamayı amaçlıyor. Projeleriyle havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'e de katılan öğrenciler, 'En İyi Sunum' ödülünü aldı. Öğrencilerden İnci Büşra Yaman, AA muhabirine, Türkiye'ye ve insanlığa faydalı olmak istediklerini belirtti. Bu nedenle dünyanın en büyük sorunları arasında yer alan su kirliliği üzerine çalışma yaptıklarını anlatan Yaman, 'Suyun hangi yöntemlerle ayrıştırabileceğini araştırdık. Fiziksel, biyolojik ve kimyasal yöntemler vardı. Biz biyolojik yöntem seçmek istedik. Doğaya zararı olmasın istedik.' dedi.