Filistin Büyükelçisi’nden GZT’ye özel açıklama: Yanlış harita gösteriyorlar

Filistin'in Ankara Büyükelçiliğine gittiğimizde henüz 7 Ekim olayları başlamamış, binlerce çocuk öldürülmemiş ve hastane bombalanmamıştı. Büyükelçi Faed Mustafa, hem bölgesel hem de küresel ölçekte birçok sorumuzu yanıtlarken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun politikaları hakkında da konuşmuştu. Aradan henüz 10 gün geçmeden Netanyahu'nun soykırıma varan hamleleri karşısında özellikle batılı ülkeler seslerini çıkarmazken Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa'nın söyledikleri bir bir gerçekleşti.

Filistin'de yaşananlardan Türkiye ile ilişkilere kadar birçok konuyu masa yatırdığımız bu bölümde; Netenyahu'nun Birleşmiş Milletler genel kurulundaki hitabında gösterdiği harita hakkında konuşan Faed Mustafa, “yalanlar ve hayal ürünü projeler satmaya çalışması Netenyahu'nun huyudur” demişti. Hastanenin bombalanmasında da ne yazık ki bunu yaşadı Filistin halkı. İki devletli çözümden Nekbe'ye Doğu Akdeniz'deki enerji denkleminden Filistin'in bağımsızlığına kadar birçok soruya açık yüreklilikle cevap verdiğine şahit olduk. Özellikle bugünkü iktidarın kesinlikle iki devletli çözüme yanaşmadığının altını çizmişti. Bugün bölgede yaşananlara baktığımızda Netanyahu'nun benimsediği politikayı da görmüş oluyoruz. Faed Mustafa'ya göre çözümün tek yolu var. Filistinlilerin direnmeye devam etmeleri ve tarihi vatanı olarak bilinen Filistin toprakları üzerinde dik durmaları gerekiyor.

7 Ekim'den bu yana çocuk, kadın, yaşlı demeden sivil yerleşimler dahil her yeri bombalayan İsrail'e karşı bu duruşu sergilemek elbette kolay değil. Fakat yıllardır devam eden bu saldırılara rağmen direnişin devam ettiğine şahit oluyoruz. Diplomasi serimizde Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa'nın konuğu olduk. İyi seyirler.