Gazze’de yeni safhaya geçildi: İsrail ne yapacak?

Gazze hakkındaki yeni plan ne?

İbrahim Anlaşmaları politikası eski ABD Başkanı Trump tarafından tasarlanıp uygulamaya konmuştu. Temel amaç, Arap dünyası tarafından hem diplomatik hem siyasi olarak baskı altında tutulan İsrail'in diğer ülkelerle resmi tanınma ve ticari temasını artırmaktı.

İlk hamle Bahreyn ile yapıldı. Bölgede sessiz ancak kritik bir konumda olan Bahreyn ile İsrail arasındaki normalleşme süreci 11 Eylül 2020'de tamamlandı. 13 Ağustos 2020'de ise bu süreçteki en önemli adımlardan biri duyurulmuştu. Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail arasında da aynı süreç uygulanacaktı. Sürecin bir numarası Trump olsa da, gölgesi ve aynı zamanda damadı olan Jared Kushner, İbrahim Anlaşmaları projesinin baş mimarıydı.

Gazze Şeridi ve Filistin hakkında bölgede sayısız plan ve fikir var. Kushner, genç bir isim olmasının yanı sıra damadı olmanın ötesinde Eski Kıdemli Başkan Danışmanı sıfatı ile ABD dış politikasında da etkiliydi.

İsrail'de geniş yatırımları ve altyapı projeleri yürüten Çin'in, Akdeniz'deki Aşkelon kıyılarından başlayıp Eylat'ta biten yeni bir kanal projesine ilgisi var. Proje, Ben Gurion Kanalı adını taşıyor ve Mısır kontrolündeki Süveyş Kanalı'na alternatif oluşturmayı hedefliyor.

2023'ün sonuna doğru Başbakan Netanyahu Wall Street Journal'a bir mülakat verdi. Filistin'le barışma için 3 koşul öne sürmüştü. Bunlar; Hamas'ın tasfiyesi, Gazze Şeridi'nin silah ve askerden arındırılması ve Filistin toplumunun radikalleşmeden korunmasıydı.

Bölgede kurulması planlanan limandan da bahsettik. Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, Gazze'de kurulması planlanan geçici liman için çalışmaların başladığını belirtti.

Limanın yüzen platformlar şeklinde inşa edilmesi planlanıyor, bu nedenle işçilik kısmında Amerikan askerlerinin yer alması muhtemel.

Bu plan hayata geçerse, ABD resmen Gazze'de varlık gösterecek ve askerlerini Gazze topraklarına diledikleri zaman intikal ettirebilecek.

Limanın sadece yardım gemileri için mi yoksa ticari faaliyetler için de kullanılıp kullanılmayacağı zamanla netleşecek.

Ancak liman bölgesine enerji dolum boşaltım, geniş vinçler ve benzeri ekipmanların gönderildiği tespit edilirse, projenin sadece insani yardım amaçlı olmadığı anlaşılabilir.