Girişimci kardeşler dede yadigarı süs bitkileri firmasıyla 6 ülkeye ihracat yapıyor

Yalova'nın Çınarcık ilçesinde yıllık 1 milyon 500 bin adet süs bitkisi üreten iki kardeş, bunları yurt içi ve yurt dışındaki müşterileriyle buluşturuyor.

Çınarcık ilçesi Koru beldesindeki tesislerinde süs bitkisi ve peyzaj alanında faaliyet gösteren Oktay ve Okay Akgün kardeşler, 125 bin metrekare arazide çoğunluğu gül olmak üzere yasemin, zakkum, abelya, alev ağacı, Amerikan sarmaşığı, ateş dikeni, akuba (Japon defnesi), berberis, biberiye gibi birçok çeşitte süs bitkileri üretiyor.

Yıllık saksılı bitki üretimi 500 bin adedi bulan kardeşler, Azerbaycan, Rusya, Türkmenistan, Irak, Özbekistan ve Gürcistan'a yaklaşık 50 çeşit süs bitkisi ihraç ediyor.

Dedeleri Hüseyin Akgün'ün 1950'de başlayıp babaları Mehmet Akgün'le 1972'den itibaren devam ettiği kesme çiçek işini üçüncü nesil olarak Oktay ve Okay Akgün devraldı. Kardeşler, 2003'te gül fidanlığı olarak başladıkları, 2013'te şirketleştikleri sektörde 65 çalışanla faaliyetlerini sürdürüyor. Oktay Akgün, AA muhabirine, 72 yıl önce sektöre giren dedesinden babasına, ondan da kendilerine kalan süs bitkisi üretimini 3'üncü nesil olarak kardeşiyle sürdürdüklerini söyledi. Saksılı gül üretiminde Türkiye'nin önde gelen firmalarından olduklarını belirten Akgün, 'Yıllık 500 bin adet civarında gül üretimimiz var. Bu 500 bin adet gülü yurt içindeki peyzaj, inşaat firmalarına, kamu kurumlarına, belediyelere göndermekteyiz. Yıllık 1 milyon adet de çalı bitkisi, bahçe bitkileri üretimimiz var.' dedi. Akgün, üretim alanının 25 bin metrekaresinin seradan oluştuğunu dile getirdi.