Görkemli sütunlara sahip Yerebatan Sarnıcı FPV drone ile görüntülendi

İstanbul'un önemli kültür varlıklarından, görkemli sütunları ve gizemli heykelleriyle dikkati çeken Yerebatan Sarnıcı, FPV drone ile görüntülendi.

İstanbul tarihinin izlerinin sürülebileceği Yerebatan Sarnıcı Müzesi, Doğu Roma İmparatoru 1. Justinianus (527-565) tarafından yaptırıldı.

Bu büyük yer altı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında 'Yerebatan Sarayı' olarak isimlendirildi. Latincede 'Cisterna Basilica' olarak adlandırılan yapının bulunduğu yerde daha önceleri Stoa Bazilikası yer aldığından 'Bazilika Sarnıcı' olarak da anılıyor.

Yaklaşık 10 bin metrekare alanı kaplayan, uzunluğu 140, genişliği 70 metre olan dikdörtgen biçimli devasa yapı, 80 bin ton su depolama kapasitesiyle şehrin en büyük kapalı sarnıcı olması ve diğer kapalı sarnıçlardan daha fazla devşirme taşıyıcı elemana sahip olmasıyla dikkati çekiyor.

Yazılı kaynaklara göre, su yollarından ve yağmurdan elde edilen suyu, imparatorların ikamet ettiği Büyük Saray ve çevresindeki yapılara dağıtarak yüzlerce yıl şehrin ihtiyacını karşılayan Yerebatan Sarnıcı'na tarihi su yollarından Hadrianus İsale Hattı'ndan da su sağlandı.