Güneş'te şiddetli patlama

Kuzey ışıklarını Türkiye'den görebileceğinizi hiç düşünmüş müydünüz? Güneş'te şiddetli patlamalar meydana geldi. Güzel haber, kuzey ışıklarını ülkemizden görmek mümkün olacak, kötü haber ise elektronik aletleriniz bozulabilir.

Son yılların en şiddetli Güneş patlaması yaşandı. Meydana gelen patlama Avrupa ve Türkiye'ye doğru oldu. G4 jeomanyetik fırtına, Türkiye dahil olmak üzere Avrupa ülkelerinde kuzey ışıklarının görülmesine olanak tanıyacak. Patlamanın etkileri bu gece ve yarın gün ortasına kadar gözlemlenebilecek. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, fırtınanın elektronik araçlarda sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu. GPS sistemlerinde de sıkıntılar yaşanabilecek.

Dünya tarihinde kayda geçen en şiddetli jeomanyetik fırtına, 1859'da kayıtlara geçti. Kesin bilgiler olmamakla beraber rivayetlere göre trafolar alev aldı, telgraf sistemi çöktü. En son yaşanan büyük patlama ise 2017 yılında gerçekleşmişti.

Peki patlamalar neden iletişimi kesiyor?

Güneş patlamaları, aslında Güneş yüzeyinde ani ve şiddetli bir enerji patlaması anlamına geliyor. Patlama, güneş radyasyonunun miktarında artışa ve manyetik fırtınalara neden olabiliyor. Manyetik fırtınalar ise Dünya'nın manyetik alanında ani değişikliklere yol açıyor. Bu da yeryüzünde elektrik ve elektronik sistemlerinde aksamalar yaşanmasına sebep oluyor.