Güney Afrika'da göçmen kavgası nasıl çıktı? (Zenofobi)

Batının Afrika ülkelerine yönelik tutumu yüzyıllardır ortada. Siyahilere yönelik ırkçı davranışlar sık sık konuşuluyor. Ancak Afrika'nın Batı sömürgesi altında yüzyıllardır uğradığı ırkçılıkla sadece siyahiler mi karşılaşıyor? Peki ya beyazlar? Afrika'ya seyahate gitmiş herhangi bir beyaz güvenle alışveriş yapabilir mi? Veya saldırıya uğramadan her yeri gezebilir mi? Bu sorunun birçok cevabı var. Hepsinin ortak noktası ise zenofobi.

İlk duyulduğunda kulağa çok yabancı gelen zenofobi nedir? Kısaca açıklayalım: Yabancı düşmanlığı veya yabancı korkusu. Yabancılara yönelik birçok olumsuz davranış zenofobik olarak değerlendirilebiliyor. Mesela toplum içindeki kuralların yabancılara daha sert uygulanması veya ırkçılık.

Günümüzde ise yabancı düşmanlığı sadece belirli ülkelerle sınırlı kalmıyor. Güney Afrika'nın en zengin şehirlerinde çalışmaya gelen on binlerce yabancı, yerli grupların hedefi altında. Zenofobi örneklerinin giderek arttığı ülkede 2008 yılında zirve yapan yabancılara yönelik saldırılar, ülke siyasetini nasıl etkiliyor? Düzensiz göçe karşı hangi gruplar ortaya çıktı? Gelir eşitsizliği Güney Afrika'yı nasıl bir çıkmaza sürükledi? Hepsi ve daha fazlasını 10/ON Afrika'nın yeni bölümünde sizin için anlattık.