Heimlich manevrası yine hayat kurtardı

Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde boğazına kuru üzüm kaçtıktan sonra nefes alamayan öğretmen Canan Tüzer, iki meslektaşının uyguladığı Heimlich manevrası ile hayata döndü. Kendisine ilk yardımı yapan arkadaşlarına teşekkür eden Tüzer, 'Bu eğitim sayesinde tekrar hayata döndüm. Heimlich manevrasını bilmiyorum, en kısa zamanda öğreneceğim. Kesinlikle hayati bir durum' dedi.

Odunpazarı ilçesindeki 30 Ağustos Ortaokulu'nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olan Canan Tüzer, 2 Haziran'da öğretmenler odasında kuru üzüm yerken nefes alamadı. Durumu fark eden müdür yardımcısı Tuğba Altıntaş, Tüzer'e Heimlich manevrası uyguladı. Bu sırada sesleri duyan Türkçe öğretmeni Uğur Tiryaki de odaya gelerek Tüzer'e Heimlich manevrası yaptı. Bu yöntem ile üzüm çıktı, Tüzer de yeniden nefes almaya başladı. O anlar, okulun güvenlik kamerasına da yansıdı. Görüntülerde, nefesi kesilen Canan Tüzer'in kısa bir süre sonra bayıldığı, meslektaşlarının ise Heimlich manevrası ile öğretmeni yeniden hayata döndürdüğü anlar yer alıyor.

Öğretmen arkadaşının Heimlich manevrası sayesinde hayata döndüğünü belirten evli ve 1 çocuk annesi Canan Tüzer, 'Nefes boruma kuru üzüm parçası kaçtı. 'Çöpe tüküreyim, öksüreyim' çıksın diye ayağa kalktım. Sonrasında nefes alamayınca yere yığıldım, bilincimi kaybettim. O sırada müdür yardımcımız Tuba Altıntaş hocamız, durumu fark edip Heimlich manevrası yapmaya başlamış. Fakat bayıldığım için beni taşıyamayınca arkadaşım Uğur Tiryaki Heimlich manevrasına devam etmiş. Tekrar nefes almaya başlamışım. Daha önce arkadaşlarımız, bakanlığımızın yaptığı '10 bin okul' projesi kapsamında ilk yardım eğitimi almıştı. Bu eğitimin içerisinde Heimlich manevrası da vardı. Bu eğitim sayesinde tekrar hayata döndüm. Heimlich manevrasını bilmiyorum, en kısa zamanda öğreneceğim. Kesinlikle hayati bir durum' dedi.