Hindistan, Müslüman soykırımına mı hazırlanıyor?

Hindu milliyetçiliğinin en yaygın şekli olan Hindutva ile siyonizmin ne tür bir bağ olabilir? Hindistan'da Hindutva denen bir ideoloji var ve şu an siyaseti ellerinde tutuyorlar.

Hindistan Başbakanı Modi, 1992'de milliyetçiler tarafından yıkılan Bebür Camisi'nin yerine Hindu tanrısı Ram için 'Ram Janmabhoomi Mandir' adlı devasa bir tapınak inşa ettirdi. Ocak 2024'te açılan tapınak tam da 16. yüzyılda inşa edilen Babür Camisi'nin yıkıntıları üzerine kuruldu. Ancak Hindistan'da bu ne ilk ne de son olacaktı.

Müslümanlara yönelik ırkçı eylemler ve ayrımcılık başta Modi'nin partisi olmak üzere seçim kampanyalarında öncelikli strateji olmayı sürdürüyor. Türk-İslam eserlerine yönelik ciddi bir tehdit söz konusu ve cami yıkmak Hindistan'da deyim yerindeyse bir akım haline geldi.

Camilerin yıkılmasında ise benzer bir süreç takip ediliyor. Önce orada bir sembol buluyorlar ve mahkeme Hinduların orada ibadet yapmalarına müsade ediyor. Caminin bir kısımda Müslümanlar diğer kısmında Hindular ibadet ediyorlar. Ardından uzun bir yürüyüş düzenleniyor ve cami yürüyüşe katılanlar tarafından yıkılıyor.

Babür Camisi'nin yıkılması ise Hindistan'daki Türk İslam mirası açısından bir dönüm noktası oldu ve Varanasi bölgesindeki yine tarihi bir cami olan Gyanvapi Camisi başta olmak üzere Türk-İslam eserlerine yönelik ciddi bir tehdit söz konusu.

Peki Hindistan'da Müslümanların bir temsil gücü var mı? Hinduthva politikacılar İsrail'in tecrübelerinden faydalanması gerektiğini söylerken Hindistan ve İsrail arasındaki kardeşlik bağı nasıl kuruldu? Araştırmacı Yazar Mahmud Osmanoğlu, GZT Dış Haberler Editörü Hamide Coşkun'un sorularını yanıtladı.